Linkovi

Anthony Peraica - kandidat na stranačkim izborima za lokalnu upravu u okrugu Cook (19/3/02) - 2002-03-19


Anthony Peraica, istaknuti odvjetnik hrvatskog podrijetla iz područja Chicaga, danas izlazi na izbore. Gospodin Peraica se, naime, natječe za republikansku nominaciju za člana lokalne uprave u općini Cook u Illinoisu. Danas se naime održavaju predizbori Republikanske stranke za ovu nominaciju. Tim je povodom s gospodinom Peraicom razgovarala Andrea Tadić.

Anthony Peraici ovo nisu prvi izbori u općini Cook – već je bio kandidat Republikanske stranke za općinskog rizničara, a prije toga i demokratski kandidat za člana općinskog vijeća. Kako kaže, ovi će izbori, na kojima se natječe za člana općinskog vijeća, biti trenutak istine: "Općina Cook ima 5.2 milijuna stanovnika. Podijeljena je na 17 distrikta. Svaki distrikt ima otprilike 350 tisuća stanovnika. Ja sam kandidat u 16. distriktu u Republikanskoj stranci. Taj distrikt pokriva predgrađe općine Cook, izvan granica grada Chicaga, zapadni i jugozapadni dio općine Cook."

Iako se radi o izborima za lokalnu upravu, to ne znači da oni ne zahtijevaju puni angažman kandidata i njegove ekipe – kaže nam gospodin Peraica, opisujući svoju predizbornu kampanju: "To je proces koji je počeo prije otprilike godinu dana, jako mukotrpan i skup proces. Kao što sam rekao, općina Cook ima otprilike 350 tisuća stanovnika, od kojih su polovica registrirani glasači. Otprilike 65 posto njih su članovi Republikanske stranke, od kojih opet, samo nažalost 35 posto dođe na izbore. Radi se, dakle, o uskoj podgrupi glasača – njih oko 30 do 35 tisuća – u okviru predizbora. Ako dobijem na predizborima, bio bih nominiran od Republikanske stranke kao njihov kandidat u studenom ove godine na izborima protiv izabranika Demokratske stranke."

Uz znatne napore, predizborna kampanja gospodina Peraice za člana općinskog vijeća u općini Cook, zahtijevat će i – znatna financijska sredstva: "Kampanja će koštati minimalno 150 tisuća dolara. Mi imamo grupu od otprilike 300 ljudi koji rade za nas, većina dragovoljno. Određeni broj ih radi puno radno vrijeme ili pola radnog vremena. Ostali su dragovoljci, koji rade po potrebi, na slanju pošte, podjeli plakata, registraciji glasača, organiziranju izbornih mjesta. Imamo 346 izbornih mjesta koje moramo pokriti. Znači, to je jedan veliki projekt koji doista traži mnogo truda, planiranja i novaca da se realizira. Nije jednostavno."

Među onima koji sudjeluju u predizbornoj kampanji gospodina Peraice malo je američkih Hrvata, pogotovo mladih. Kako kaže, hrvatska zajednica u području Chicaga danas nema istaknutih članova na političkoj sceni, a mladi danas nisu spremni žrtvovati se za sudjelovanje u politici. Hoće li njegov eventualni izbor za položaj za koji se natječe donekle promijeniti tu situaciju? “Nadam se da će im dati poticaja za sudjelovanje u američkom političkom životu” – zaključuje Anthony Peraica, odvjetnik hrvatskog podrijetla i kandidat za člana lokalne uprave u općini Cook u saveznoj državi Illinois.

XS
SM
MD
LG