Linkovi

Powell: Haaški tribunal može računati na američku pomoć (18/3/02) - 2002-03-18


Američki državni tajnik Colin Powell optužio je jugoslavensku vladu da ne surađuje s haaškim Tribunalom i upozorio da bi nesuradnja mogla dovesti u pitanje američku pomoć za obnovu te zemlje. Gospodin Powell dao je ovu izjavu nakon sastanka s glavnom tužiteljicom haaškog Tribunala Carlom del Ponte.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, i državni tajnik Powell i gospođa del Ponte kritizirali su odnos Beograda prema Tribunalu. Gospodin Powell je upozorio da možda neće odobriti isplatu 40 milijuna dolara američke pomoći Beogradu, ukoliko tamošnje vlasti ne unaprijede suradnju s den Haagom.

Gospođa del Ponte ocijenila je da Tribunal - kako je rekla – još uvijek ima “mnogo problema s Beogradom” glede uhićenja optuženih ratnih zločinaca koji su još uvijek na slobodi, pogotovo što se tiče Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Glavna tužiteljica također je istaknula probleme koje Tribunal ima s pristupom arhivskim materijalima u Jugoslaviji, te usvajanjem zakona u Beogradu koji bi olakšali rad suda. Državni tajnik Powell kazao je da je gospođi Del Ponte poručio da će administracija predsjednika Busha “udvostručiti” svoje napore da Beograd navede na adekvatnu suradnju s Tribunalom. Gospodin Powell ukazao da do kraja mjeseca treba Kongresu potvrditi da li Beograd surađuje s Tribunalom u dovoljnoj mjeri da bi zaslužio isplatu američke pomoći.

"Preispitat ću ukupnu situaciju i vidjeti koliko je ta suradnja konzistentna sa zakonom, prema kojem se moram voditi u tom postupku. Moram preispitati je li Beograd pokazao dobru volju i uložio napore u suradnju. Upravo ću to i učiniti, kao što sam učinio i prošle godine. Ako ne zaslužuju pomoć, neće je ni dobiti. Znaju što moraju učiniti da bi dobili pomoć. Mi ćemo, sa svoje strane, nastaviti vršiti pritisak na njih," rekao je državni tajnik.

Gospodin Powell treba iznijeti Kongresu svoju preporuku u razdoblju pojačanih diplomatskih napetosti između Washingtona i Beograda, oko prošlotjednog pritvaranja američkog diplomata. Jugoslavenska vojna policija uhitila je i preko noći zadržala diplomata, koji se u jednom restoranu sastao sa zamjenikom srbijanskog premijera, generalom Momčilom Perišićem. I diplomat i general Perišić pritvoreni su na određeno vrijeme pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Ovi su navodi izazvali oštro prosvjedovanje Sjedinjenih Država i političku buru u Beogradu. Međutim, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kazao je da su se vlasti u Beogradu ispričale za maltretiranje američkog diplomata.

"Primili smo službenu ispriku od jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića. Njegova je isprika prihvaćena. Smatramo je javnim priznanjem da su postupci vojske u ovom slučaju bili neadekvatni i pretjerani. Taj slučaj smatramo zatvorenim u našim bilateralnim odnosima," rekao je glasnogovornik Boucher.

Državni tajni Powell istaknuo je da je u razgovorima s gospođom del Ponte pokrenuo pitanje “izlazne strategije” za tribunale Ujedinjenih naroda. Time je aludirao na prošlomjesečni poziv administracije predsjednika Busha da tribunali za bivšu Jugoslaviju i Ruandu dovrše svoj rad do 2008. Američki su dužnosnici kritični prema troškovima i tempu rada ova dva tribunala. Gospodin je Powell, međutim, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnom tužiteljicom del Ponte, izjavio da ona može računati na američku pomoć na svakom koraku sve dok njen rad ne bude dovršen.

XS
SM
MD
LG