Linkovi

Predsjednik Bush traži više novca za zemlje u razvoju (15/3/02) - 2002-03-15


Predsjednik George Bush želi izdvojiti više novca za zemlje u razvoju koje se nalaze u procesu reforimranja gospodarstva i koje ulažu u obrazovanje. Predsjednik je jučer objavio - kako je on to nazvao - 'novu viziju' za razvoj. Do ovog predsjednikova priopćenja dolazi uoči konferencije Ujedinjenih naroda o ekonomijama zemalja u razvoju koja sljedeći tjedan počinje u Meksiku.

Novi predsjednikov Fond za izazove novog milenija dao bi tijekom sljedeće tri godine pet milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju da poboljšaju svoje ekonomije i životni standard stanovništva. Predsjednik Bush je napomenuo da će ova pomoć biti na raspolaganju samo zemljama koje su uspjele iskorijeniti korupciju, štite ljudska prava, ulažu u školstvo i zdravstvenu zaštitu, te imaju tržište s proračunskim politikama koje pomažu privatni sektor. "Veća pomoć zemljama u razvoju mora biti povezana s većom odgovornošću od strane zemalja u razvoju".

Predsjednik Bush je izjavio da će američki dužnosnici surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi se uspostavila - po njegovim riječima - 'jasni, konkretni i objektivni' kriteriji za procjenu napretka u zemljama u razvoju. Američki je predsejdnik izjavio da će oni koji pravedno vladaju, ulažu u svoj narod i potiču ekonomsku slobodu dobiti primati više američke pomoći.

XS
SM
MD
LG