Linkovi

Dan odluke (11/3/02) - 2002-03-14


“Okupili smo se kako bi obilježili taj užasan dan, kako bismo ponovo naglasili prevednost i životnu važnost onoga što činimo, te kako bi zahvalili mnogim zemljama koje dijele našu odlučnost i koje će dijeliti našu zajedničku pobjedu.” Ovim riječima, predsjednik George Walker Bush obilježio je pola godine od terorističkih napada na Sjedinjene države.

Jedanaestog rujna 2001. godine, teroristi iz bin-Ladenove mreže al-Qaida obrušili su se s dva oteta putnička zrakoplova u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New York-u. Za manje od dva sata, tornjevi su se srušili, pri čemu je smrtno stradalo gotovo tri tisuće ljudi. Treći oteti zrakoplov obrušio se na Pentagon, pokraj Washingtona, pri čemu je poginulo više od dvije stotine osoba. Četvrti oteti putnički zrakoplov, žrtvom svojih junačkih putnika spriječen je u pokušaju da se obruši u još neki od važnih američkih objekata. Zrakoplov se srušio u jednom polju u Pensilvaniji.

“11. rujna”, rekao je predsjednik Bush, “nije bio početak globalnog terora, već je bio početak koordiniranog globalnog odgovora”. Povijest će pamtiti taj dan ne samo kao dan tragedije, već i kao dan odluke, kada je civilizirani svijet razgnjevljen i pokrenut u akciju. Teroristi će pak pamtiti 11. rujna kao dan kada je započeo obračun s njima.”

Taj obračun je započeo u Afganistanu, kada je Sjedinjenim državama predvodjena koalicija okončala postojanje represivnog talibanskog režima i iskorijenjujući teroriste al-Qaide. Medjutim, koalicija tu nije stala. Zamrznuta su sredstva terorista, razotkrivene su čelne grupe, osujećeni su planovi terorista od Španjolske do Singapora, a tisuće terorista su izvedene pred lice pravde, ili se nalaze u zatvoru ili su pak u bijegu, jer strahuju za svoj život.

Sada je svijet ušao u drugu fazu rata protiv terorizma. “Postavio sam jasnu politku”, rekao je predsjednik Bush. “Amerika potiče, i očekuje, da vlade u svijetu pomognu u uklanjanju terorističkih parazita koji prijete njihovim državama te miru u svijetu.”

Gospodin Bush je pozvao svaku zemlju da ozbiljno gleda na prijetnju oružjem za masovno uništavanje. “Naša koalicija mora djelovati hotimično, medjutim, ne učiniti ništa, nije opcija. Osobama koje ne poštuju život nikada se ne smije dopustiti da kontroliraju krajnje instrumente smrti.” ... “Ova misija će biti okončana”, rekao je predsjednik Bush “kada rad bude dovršen, kada terorističke mreže gobalnog utjecaja budu pobijednjene. Utočišta i logori za obuku terora predstavljaju prijetnju našim životima, i našem načinu života. I biti će uništeni”. “Svaka zemlja treba znati”, dodao je gospodin Bush, “da za Ameriku, rat protiv terorizma nije samo politika, već data riječ. Ja neću posustati u ovoj borbi za slobodu i sigurnost moje zemlje i civiliziranog svijeta.”

XS
SM
MD
LG