Linkovi

Čelnik Svjetske banke poziva na rat protiv siromaštva (14/3/02) - 2002-03-14


Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn poziva bogate zemlje da otpočnu "rat protiv siromaštva", prije nego što za to bude prekasno. Kako izvješćuje Christine Elliott, neka od oružja u tom ratu, za koja on tvrdi da su neophodna za pobjedu, u političkom su smislu teško dohvatna.

Gospodin Wolfensohn je kritizirao - kako je to nazvao – postojanje zida koji u svijetu razdvaja siromašne i bogate: "Vrijeme je da se taj zid sruši, da se prizna da je u ovom ujedinjenom svijetu siromaštvo naš kolektivni neprijatelj. Protiv njega se moramo boriti jer je njegovo postojanje poput raka - slabi čitav organizam, a ne samo izravno pogođene dijelove tijela."

Uknjanjanje siromaštva u četiri koraka

Gospodin Wolfensohn je naveo četiri koraka koje bi, po njemu, morali poduzeti čelnici razvijenih zemalja. Prvo, bogate zemlje trebaju pomoći siromašnima da imaju zdrave vlade i zdrav poslovni sektor. Drugo, trebaju ukloniti trgovinske barijere kako bi siromašnim zemljama omogućile pristup tržištima. Treće, kaže gospodin Wolfensohn, bogate zemlje trebaju godišnje izdvojiti za pomoć 40 do 60 milijardi dolara više nego sada. I četvrto, trebaju ukinuti subvencioniranje vlastite poljoprivrede. "Temeljna istina leži u tome da poljoprivredne subvencije predstavljaju težak teret za građane razvijenih zemalja. Vještim političkim čelništvom, one mogu biti smanjene" - smatra čelnik Svjetske banke.

Kraj subvencijama - jedino ako to svi učine!

Međutim, Kevin Carey, profesor ekonomije na Sveučilištu American, u Washingtonu, smatra da su neki od tih ciljeva politički gotovo neizvedivi: "Poljoprivredne subvencije bit će smanjene samo u slučaju da nekoliko trgovinskih blokova učini isto, u isto vrijeme. Lobi farmera još uvijek je u Europi vrlo moćan."

Profesor Carey dodaje da su šanse za izdvajanje dodatnih milijardi dolara na ime pomoći siromašnima vrlo male s obzirom da se bogate zemlje ne uspijevaju složiti oko efikasne raspodjele postojeće pomoći.

James Wolfensohn, međutim, vjeruje da su promjene moguće: "Ako želimo izgraditi dugoročni mir, ako želimo stabilnost na ekonomskoj sceni, ako želimo da budućnost donose rast i razvitak, ako želimo izgraditi bolji i sigurniji svijet, borba protiv siromaštva mora biti dio nacionalne i međunarodne sigurnosti."

Predsjednik Svjetske banke kaže da, ukoliko politika i vrijeme nisu na njegovoj strani, možda će javno mišljenje ipak biti.

XS
SM
MD
LG