Linkovi

Rezolucija UN-a povijesna - razgovor s Gershonom Baskinom (13/3/02) - 2002-03-13


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je usvojilo rezoluciju, čiji su pokrovitelji Sjedinjene Države, a kojom se potvrdjuje vizija o postojanju palestinske države, koja se nalazi uz Izrael. Granice te države bile bi sigurne i priznate. Usvojenom se rezolucijom zahtjeva trenutno okončanje svakog nasilja u toj regiji te se pozivaju izraelski i palestinski vodje da poduzmu korake ka obnovi mirovnih razgovora. Rezoluciju analizira Gershon Baskin, direktor Izraelsko-palestinskog centra za istraživanje i informacije u Jeruzalemu.

Gershon Baskin: "Mislim da se radi o povijesnom dokumentu. Po prvi je puta Vijeće sigurnosti uporabilo izraz “palestinska država”. Mislim da se dokument naslanja na prijedloge Clintonove administracije, koja je postavila političku platformu na kojoj će se temeljiti bilo koji budući izraelsko-palestinski mir. A sada je ta politička platforma stekla status medjunarodnog zakona, putem rezolucije Vijeća sigurnosti. Stoga mislim da se radi o vrlo važnoj odluci".

Glas Amerike: Iznenadjuje li vas sto su Sjedinejne Države podržale – ili –sačinile nacrt te rezolucije?

Glas Amerike: Ne, to ne iznenadjuje. Stoga što su Amerikanci strahovali od drugih – arapskih ili medjunarodnih - inicijativa u Vijeću sigurnosti, kojima je bio cilj da osude Izrael za sadašnju situaciju, te kojom bi se pozvali medjunarodni promatrači ili postrojbe. Mislim da Amerikanci ne žele da se to sada dogodi.

Gershon Baskin: Mislite li da će ova rezoucija imati ikakvog učinka na intenzitet borbi u tom području?

Gershon Baskin: Ne, ne odmah. Mislim da je puno važnije pričekati posjet generala Zinnija regiji te vidjeti koje bi prijedloge on mogao iznijeti. Znam da će Amerikanci po prvi put s Izraelcima govoriti o američkim promatračima, a to je ono što žele Palestinci. Ukoliko su Amerikanci ozbiljni u namjeri da dovedu treću stranu na teren, to će pomoći u smanjenju napetosti.

Glas Amerike: Zašto mislite da bi moglo doći do dovodjenja američkih promatrača?

Gershon Baskin: Pa, o tome se diskutira u medijima. Iz Državnog tajništva i Bijele kuće procurila je informacija da Zinni dolazi s raznim prijedlozima u svezi američkih promatrača na terenu.

Glas Amerike: Jučer je glavni tajnik Ujeidnejnih naroda Kofi Annan osudio nasilje na obje strane. Čudite li se što je koristio tako oštre riječi ne samo za Izrael, već i za Palestince?

Gershon Baskin: Ne, mislim da je to bilo potrebno. Mislim da medjunarodna zajednica mora osuditi nasilje te da treba glasno progovoriti o greškama obiju strana. Obje se strane bave terorizmom. Izrael se bavi državnim terorizmom, dok Palestinci podržavaju i potiču terorističke organizacije i pojedince koje napadaju Izrael. Obje su strane prihvatile strategiju nasilja i osvete. I – nimalo ne pomaže kada izgleda kao da medjunarodna zajednica šuti. Stoga mislim da su oštre riječi kakve je izrekao glavni tajnik – potrebne.

Glas Amerike: Ukoliko nešto poput ove sinoć usvojene rezolucije jednoga dana postane realnost - je li moguće da Palestinci i Židovi žive u miru jedni kraj drugih , ukoliko Palestinci, naprimjer, odbiju odreći se svoje nade za uništenjem izraelske države?

Gershon Baskin: Mislim da izmedju ove dvije strane nije moguć niti jedan sporazum ukoliko Izrael ne prizna palestinsku državu u svim njenim granicama, kakve je imala 4. lipnja 1967, te dok Palestinci ne uklone svoj zahtjev za povratak izbjeglica u Izrael. To je temelj sporazuma. A nakon toga, imat ćemo vrlo dug proces izgradnje povjerenja i pomirenja, koji će možda trajati generacijama. Nasilje koje traje posljednju godinu i pol urezat će se u sjećanja i u svijest oba naroda i bit će potrebno dugo razdoblje za njegovo nadilaženje.

XS
SM
MD
LG