Linkovi

Uključen "Spomenik svjetla" (12/3/02) - 2002-03-12


12-godišnja Valerie Webb, kćerka policajca Nathaniela Webba, koji je poginuo u Svjetskom trgovinskom centru, uključila je pritiskom na prekidač reflektore čije plave zrake, što se dižu uvis, predstavljaju privremeni spomenik žrtvama terorističkih napada. Spomenik se sastoji od 88 snažnih reflektora usmjerenih prema nebu i postavljenih u dva kvadrata u blizini ruševina Svjetskog trgovinskog centra. Njihovo postavljanje koštalo je pola milijuna dolara. Tzv. “Spomenik svjetla” sjat će svake večeri između sumraka i 23 sata, sve do 13. travnja. Jedan od autora ovog projekta Paul Marantz, kaže da bi dvije zrake svjetla trebale ispuniti prazninu u noćnoj panorami New Yorka, sve dok ne bude izgrađen trajni spomenik žrtvama napada od 11. rujna.

"Svjetlo se u našoj kulturi poistovjećuje sa životom, s duhom i s obnovom. S obzirom da bismo na osmišljavanju trajnog spomenika žrtvama mogli raditi još vrlo dugo, ove dvije zrake svjetla, po sebi prolazne i bestjelesne, poslužit će nam da na simboličan način ispunimo prazninu", kaže gospodin Marantz.

Neki članovi obitelji žrtava izražavali su bojazan da će ovaj spomenik, koji je financiran iz privatnih izvora, biti više posvećen srušenim zgradama, nego poginulim žrtvama. Stoga mu je ime promijenjeno iz “Tornjeva svjetla” u “Spomenik svjetla”. Mogući problemi u zračnom prometu i pri migraciji ptica mogli bi tijekom sljedećih mjesec dana ograničiti korištenje jakih reflektora. Vidljivost svjetlosnih stupova ovisit će o vremenu. U idealnim prilikama, trebali bi biti vidljivi i iz svemira, te – na zemlji – sa svake točke s koje su bili vidljivi i neboderi Svjetskog trgovinskog centra. Drugi član kreativnog tima Julian Laverdiere ukazuje da okupljanje ljudi, koji dolaze vidjeti svjetlo spomenika, može pomoći i u procesu iscjeljenja bolnih rana zaostalih od napada.

"Vjerujem da će “spomenik svjetla” ljudima pomoći kao što su im pomogla i bdijenja uz svijeće, koja su se u prvom tjednu nakon napada počela gotovo spontano održavati. To su rituali u kojima svatko može pronaći posebno značenje", ističe Julian Laverdiere.

“Spomenik svjetla” svečano je uključen na kraju dana koji je sav bio posvećen obilježavanju sjećanja na žrtve napada. U trenucima kada su oteti zrakoplovi udarili u nebodere Svjetskog trgovinskog centra, održane su minute šutnje. Tijekom dana otkrivena je i oštećena skulptura od bronce i čelika, koja je preživjela napade, a danas služi kao glavni privremeni spomenik za žrtve napada.

XS
SM
MD
LG