Linkovi

WP: Američka ofenziva u Afganistanu pokazuje svijetu američku odlučnost (5/3/02) - 2002-03-05


Pod naslovom ”Američka ofenziva u Afganistanu pokazuje svijetu američku odlučnost” jutrošnji “Washington Post” donosi analizu prve američke kopnene operacije u Afganistanu. Prema dužnosnicima Pentagona, iako je taktički cilj ove operacije eliminiranje preostalih boraca al-Qaide i talibana, njome se također želi svijetu pokazati da nije točna tvrdnja da se “Amerikanci znaju boriti samo s visine od 10 tisuća metara” – piše washingtonski dnevnik.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” donosi rezultate nove ankete, provedene u suradnji sa CNN-om i organizacijom Gallup, koja je pokazala da američku javnost i javnost u islamskim zemljama dijeli duboki jaz oprečnih stavova. Prema novoj anketi, 90 posto Amerikanaca doživljava svoju zemlju kao prijateljski nastrojenu, vrijednu povjerenja i brižnu prema siromašnijim zemljama. Isti postotak ispitanika vjeruje da su arapski napadači izvršili napade do 11. rujna, a 80 posto njih uvjeren je da je američka vojna akcija u Afganistanu opravdana. Nasuprot tome, slična anketa provedena nedavno u islamskim zemljama pokazala je da u njima vlada duboko nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama, njihovoj politici i postupcima, ali i njihovim vrijednostima – piše “USA Today”.

Iz “New York Timesa izdvajamo članak pod naslovom “Jedan život nije dovoljno za put do dalekih zvijezda”. Prema pisanju “Timesa”, američki znanstvenici raspravljali su o putu do zvijezda na nedavnom sastanku Udruženja za promicanje znanosti u Bostonu. Prema njihovim teorijama, ukoliko bi znanost uspjela proizvesti svemirski brod koji bi putovao brzinom koja bi se približila dijelu brzine svjetlosti, prema najbližoj zvijezdi – Alfi Centauri – udaljenoj od Sunca 4,4 svjetlosne godine – moglo bi se uputiti od 80 do 100 obitelji, koje bi nakon nekoliko generacija stigle na odredište. Obitelji bi govorile engleski – jezik zračne navigacije, a hranile bi se uglavnom povrćem i žitaricama uzgojenim na brodu.

XS
SM
MD
LG