Linkovi

Nastavak borbi u planinama istočnog Afganistana (4/3/02) - 2002-03-04


Američke, afganistanske i druge koalicijske snage vode žestoke borbe sa stotinama al-Qaidinih i talibanskih boraca na istoku Afganistana. Više u izvješću Alexa Belide, koji javlja da su u borbama ubijeni jedan američki vojnik i tri afganistanska borca, te da je ranjen određen broj američkih i afganistanskih vojnika.

Dužnosnici Pentagona priopćili su da se u okviru operacija južno od Gardeza vode žestoke borbe protiv, kako kažu u Pentagonu, nekoliko stotina pripadnika al-Qaide i talibana, koji nisu Afganistanci.

U najvećoj vojnoj operaciji ove godine u Afganistanu, 1500 američkih, afganistanskih i koalicijskih vojnika pokušava istjerati al-Qaidine i talibanske borce iz kompleksa pećina u pokrajini Paktia.

U operaciji sudjeluju i njemački, australski, kanadski, danski, francuski, njemački i norveški vojnici.

Afganistanske, američke i koalicijske kopnene snage imaju zračnu podršku lovaca, bombardera i zrakoplova-topovnjača tipa A-C-130. Zrakoplovi napadaju vozila, protuzračno topništvo, lansere raketa i pećine. Niti jedan američki zrakoplov nije oboren. No, prema priopćenju Pentagona, neki su američki borbeni helikoperi oštećeni u neprijateljskoj vatri.

Broj žrtava među al-Qaidinim i talibanskim borcima nije poznat. U međuvremenu, Islamabad je priopćio da su pakistanske snage zatvorile sjeverozapadnu granicu s Afganistanom kako bi se blokirali mogući putevi bijega talibanskih i al-Qaidinih snaga.

Američki su bombarderi u subotu po prvi puta upotrijebili novu bombu, kojoj je svrha gušenje boraca u podzemnim bunkerima.

XS
SM
MD
LG