Linkovi

Učiti toleranciji, a ne mržnji (27/2/02) - 2002-02-27


Islam ima bogatu povijest poštivanja znanja i tolerancije. No, danas, mladi se rijetko uče ovim vrijednostima. Jedan od rezultata toga je, kako su pokazali napadi od 11. rujna, da terorizam prijeti ljudima diljem svijeta.

U Pakistanu postoje škole koje promiču mržnju i nasilje. To se posebno odnosi na pakistanske medrese. Ove vjerske škole često se financiraju iz privatnih izvora u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama. U mnogima od njih, dječaci uče ekstremističku verziju muslimanske vjere i malo što drugoga.

Medrese u Pakistanu, Afganistanu i drugim zemalja došle su na loš glas kao rasadnici terorista. Mnogi članovi svrgnutog talibanskog režima u Afganistanu, kao i neki teroristi al-Qaide, pohađali su takve škole. Stoga je pakistanski predsjednik Perwez Musharraf obećao da će osigurati da pakistanske medrese budu posvećene širenju znanja i razumijevanja, a ne netolerancije.

Pakistan nije jedina muslimanska zemlja, u kojoj odgovorne osobe istupaju u ime potrebe podučavanja tolerancije u školama. Abd Al-Hamid Al-Ansari, dekan je fakulteta za pravo i šarijatski zakon pri sveučilištu Katara. On kaže da muslimanske škole moraju ukloniti “svako sjeme mržnje, gađenja i fanatizma prema onima čija je vjera različita od naše, ili prema onima koji pripadaju različitoj školi islamske misli.”

Gospodin Al-Ansari ističe da neki “propovjednici u džamijama potiču na mržnju prema pripadnicima drugih vjera. Upravo su oni, “ kaže on, “prikazivali rat u Afganistanu kao križarski rat između islama i kršćanstva. To je laž na koju su nasjeli i čije su žrtve postali mnogi mladi.”

Također postoje znakovi da debata o vjerskoj toleranciji možda tek počinje u Saudijskoj Arabiji. Sahr Muhammad Hatem iz Rijada napisala je u pismu londonskom dnevnom listu na arapskom Al-Sharqu Al-Awsatu, “Naučili su nas da je svatko tko nije musliman naš neprijatelj, te da Zapad znači slabljenje, raskalašenost i pomanjkanje etičkih vrijednosti.”

No, kako je istaknula Saudijka Sahr Muhammed Hatem, ovo iskrivljeno viđenje muslimanske vjere “dovelo nas je u sukob sa svijetom.” “Koliko će se dugo,” pita se ona, “nastaviti ova šteta koja se nanosi životu muslimana? Rješenje je,” zaključuje ona, “islam kojemu nas je naučio prorok, islam tolerancije.”

XS
SM
MD
LG