Linkovi

Wolfgang Petritsch traži podršku SRJ za hvatanje Karadžića i Mladića (26/2/02) - 2002-02-26


Visoki povjerenik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch traži podršku jugoslavenskih i srbijanskih vlasti u hvatanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Dužnosnici u Beogradu do sada nisu pokazali spremnost da uhite dvojicu najtraženijih bosanskih osumnjičenika za ratne zločine jer bi to – kako tvrde - izazvalo nacionalističko negodovanje među Srbima.

Wolfgang Petritsch, Austrijanac kojemu nisu strane teške riječi, i glavni međunarodni dužnosnik u Bosni i Hercegovini, nestrpljivo iščekuje uhićenje dvojice najtraženijih osumnjičenih ratnih zločinaca. Radovan Karadžić, koji je bio na čelu bosanskih Srba tijekom rata od 1992. do 1995, kao i njegov glavni vojni zapovjednik, general Ratko Mladić, optuženi su pred haaškim tribunalom za zločin genocida. Vjeruje se da se gospodin Karadžić sakriva u planinskim područjima istočne Bosne, uz granicu prema Crnoj Gori. Gospodin Petritsch je u prošlosti već kritizirao SFOR da se premalo trudi da ga uhite.

Prošli tjedan, on je rekao da neke zemlje, čiji su vojnici u sastavu SFOR-a, strahuju da bi bilo kakva misija, usmjerena na hvatanje Karadžića, završila krvoprolićem. Nije rekao na koje zemlje misli. Za generala Mladića, pak, vjeruje se da se sakriva u Jugoslaviji. Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte kaže da je on u Beogradu i da ga štite pripadnici jugoslavenske vojske.

Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica tvrdi da general Mladić nije u Jugoslaviji. A, srbijanski premijer Zoran Đinđić, u intervjuu njemačkom listu "Der Spiegel", rekao je nije spreman poslati svoju policiju za generalom Mladićem, jer bi to moglo dovesti do građanskog rata u Srbiji. Gospodin Petritsch, koji kaže da je sramotno da su ova dvojica osumnjičenih zločinaca još na slobodi, frustriran je reakcijom Beograda.

"Još uvijek je tu odugovlačenje, koje za međunarodnu zajednicu nije prihvatljivo. Mislim da bih od strane srbijanskih vlasti trebao vidjeti više akcije. To će biti moja poruka predsjedniku Koštunici i premijeru Đinđiću."

Gospodin Petritsch kaže da činjenica da su dvojica osumnjičenih ratnih zločinaca još na slobodi značajno otežava međunarodna nastojanja da se u Bosni i Hercegovini postigne pomirenje. Pomirivši se, kako izgleda, s nespremnošću SFOR-a da krene za Radovanom Karadžićem, gospodin Petritsch sada inzistira da ga uhvate lokalne vlasti.

"Mislim da je obveza lokalnih vlasti da uhvate osumnjičene ratne zločince. To, kao prvo, nije zadatak međunarodne zajednice. Želimo vidjeti veću lokalnu inicijativu na tom planu."

Republika Srpska jedino je područje bivše Jugoslavije gdje lokalne vlasti nisu uhitile niti jednog osumnjičenika za ratne zločine. Međutim, vlada bosanskih Srba usvojila je zakon o suradnji s Tribunalom za ratne zločine te je, ovaj mjesec, pozvala na predaju sve osumnjičenike koji se sakrivaju na teritoriju Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG