Linkovi

Borba protiv terorista Abu Sayyafa (21/2/02) - 2002-02-22


Prošloga mjeseca, filipinske snage napale su teroriste iz skupine Abu Sayyaf na otoku Jolo, više od 900 kilometara južno od Manile. Kako je javljeno, u tom su napadu ubijena desetorica terorista.

Abu Sayyaf je najradikalnija islamska separatistička skupina koja operira na jugu Filipina. Bavi se bombaškim napadima, atentatima, ubojstvima, otmicama i iznuđivanjem. Cilj ove organizacije jest stvaranje islamske države na zapadu otoka Mindanao i na otočju Sulu na jugu Filipina.

Osnivač Abu Sayyafa, Abdurajik Abubakar Janjalani ubijen je u oružanom sukobu s policijom 1998. Zapovjedništvo je zatim preuzeo njegov mlađi brat Khadaffy Janjahlani.

Abdurahjik Janjahlani je, kako je javljeno, studirao u Saudijskoj Arabiji i Libiji. Početkom devedesetih, članove Abu Sayyafa posjetio je šogor Osame bin Ladena, i sam član al-Qaide.

Abu Sayyaf uglavnom napada strane turiste i filipinske civile, uključujući žene i djecu. Napadi Abu Sayyafa izuzetno su nasilni i okrutni. Žrtvama se često odrubljuju glave. Među žrtvama Abu Sayyafa bio je i američki državljanin Guillermo Sobero. U travnju 1995, nasilnici iz Abu Sayyafa opljačkali su i spalili pretežno katoličko selo Ipil. U tom napadu ubijena su 53 civila, dok ih je 44 ranjeno, a 13 uzeto za taoce.

Unatoč takvom barbarstvu, teroristi su doživjeli veliki neuspjeh u ostvarivanju svojeg glavnog cilja – zastrašivanju naroda Filipina. Kako je kazao zapovjednik američkih snaga u području Tihog oceana, admiral Dennis Blair, “uzimanje talaca prorijedilo se zahvaljujući pritisku filipinskih oružanih snaga.” Admiral Blair je upozorio da je “u Basilianu još uvijek na slobodi skupina pobunjenika Abu Sayyafa i da ih treba iskorijeniti.”

Sjedinjene Države uputile su američke snage na Filipine, gdje će obučavati filipinsku vojsku i pomagati joj u razvijanju kapaciteta za borbu protiv terorizma. Sjedinjene Države također će osigurati opremu, te komunikacijsku i obavještajnu podršku. Sjedinjene Države pozdravljaju napore Filipina da zaustave globalni terorizam.

XS
SM
MD
LG