Linkovi

Bush o novoj Americi (18/2/02) - 2002-02-18


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, u Americi zaživljava nov način razmišljanja. Predsjednik George Walker Bush rekao je “da taj način razmišljanja treba zamijeniti popularno vjerovanje da ‘čovjek treba činiti ono što mu pruža ugodu’ osjećajem odgovornosti.”

Gospodin Bush to je istaknuo u govoru skupini vatrogasaca i policajaca u New Yorku. “Zbog onoga što se dogodilo znamo više o nama samima,” rekao je predsjednik Bush, dodajući: “Shvaćamo značaj junaštva. Razumijemo što to znači izgovoriti molitvu….Bolje razumijemo značaj žrtvovanja i osobne odgovornosti.”

Sjedinjene Države ne traže osvetu nad teroristima. Amerika želi pravdu. Na početku kampanje predvođene Sjedinjenim Državama, gospodin Bush je rekao da “ukoliko netko štiti terorista, ili hrani terorista, tada ta osoba isto tako kriva koliko i terorist.” Talibani su shvatili što su Sjedinjene Države time mislile. “Vjerojatno su mislili,” rekao je predsjednik Bush, “ da će nakon samoubilačkih bombaških napada, Amerikanci “pokleknuti, malo škrgutati zubima, kršiti ruke, žaliti za mrtvima i na kraju zaboraviti što se dogodilo. Doista su se preračunali.”

Rat protiv terorizma nije gotov. Kako je rekao predsjednik Bush, “mi smo strpljiva i odlučna nacija. Mi smo nacija koja neće posustati sve dok ne izvedemo pred lice pravde ne samo ubojice iz al-Qaide i vlade koje ih podržavaju i pružaju im utočište, već i terorizam diljem svijeta.”

Sjedinjene Države potrošit će koliko god bude trebalo da bi se obranile protiv terorista. No, najbolja domovinska obrana je iskorijenjivanje terorizma gdje god postojao.”

Rat protiv terorizma mogao bi potrajati dugo. Neki diljem svijeta mogli bi se od njega umoriti. No, kako je rekao predsjednik Bush: “Moramo iskoristiti ovu priliku. Povijest je pozvala Sjedinjene Države da stupe u akciju. Povijest nam je dala priliku da branimo slobodu i borimo se protiv tiranije. Upravo to ćemo i učiniti. Branit ćemo slobodu.”

XS
SM
MD
LG