Linkovi

Izjava predsjednika Busha o “osovini zla” i dalje na meti kritika (18/2/02) - 2002-02-18


Dužnosnici administracije predsjednika Busha jučer su ponovno odgovarili na kritike koje su neki američki saveznici uputili na račun izjava predsjednika Georgea Busha o “osovini zla”.

U nedavnom govoru o stanju nacije, predsjednik Bush opisao je Iran, Irak i Sjevernu Koreju kao “osovinu zla”. Ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke ocijenili su potom da ta fraza predstavlja “opasno pojednostavljivanje”, te da prijeti jedinstvu NATO saveza. Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz usprotivio se toj ocjeni. "Onima koji smatraju da se radi o pojednostavljivanju rekao bih da zvuče poput onih koji su na početku rata u Afganistanu govorili – “Amerikanci napadaju Afganistan – to će izazvati eksploziju gnjeva u arapskom svijetu”. Mi nismo napali Afganistan, mi smo oslobodili afganistanski narod.

Gospodin Wolfowitz iznio je ovu ocjenu u gostovanju u programu televizijske mreže Fox. Predsjednikova opaska o “osovini zla” u Iranu je dočekana masovnim uličnim prosvjedima. Državni tajnik Colin Powell je u programu televizijske mreže NBC jučer izjavio da je izjava bila namjerno vrlo oštra. "Uvjeravam vas da je ta opaska bila integralni dio njegovog govora i znao sam točno što će predsjednik reći. Tim se riječima zapravo obratio iranskom narodu i poručio mu da njegovo čelništvo, koje nije izabrano putem izbora, ne služi njegovim interesima. Vodstvo te zemlje koristi iranske resurse kako bi razvilo nuklearno oružje i oružje za masovno uništavanje".

Državni tajnik Colin Powell ne vjeruje da je predsjednikova izjava o “osovini zla” usporila američke napore da se pokrene dijalog s Iranom.

XS
SM
MD
LG