Linkovi

Posljedice Enrona i dalje na američkim burzama (12/2/02) - 2002-02-12


Glavni direktor bankrotirane kompanije Enron Kenneth Lay danas se, pojavljujući se pred senatskim Odborom za trgovinu, pozvao na svoje ustavno pravo i odbio svjedočiti o propasti ovog energetskog diva. U priopćenju, gospodin Lay izrazio je – citiramo 'duboku žalost' zbog zaposlenika u Enronu koji su izgubili radno mjesto i mirovinske prihode zbog propasti ove kompanije. Izjavio je da ni sam nije zadovoljan činjenicom što neće svjedočiti, no dodao kako se taj potez ne bi smio karakterizirati kao znak njegove krivnje. Rekao je da na pitanja njeće odgovarati, jer su ga tako savjetovali njegovi odvjetnici.

Međutim, odjeci kolapsa ovog teksaškog energetskog diva Enrona i dalje se osjećaju na američkim financijskim tržištima. Neki financijski analitičari strahuju da bi moguće prevare u Enronu, u kojem su članovi uprave ostvarili milijune dolara profita prodajući dionice, dok su tisuće uposlenika izgubile mirovinsku ušteđevinu, mogle navesti neke ulagače da odustanu od ulaganja u dionice.

Dionice Enrona svojedobno su se prodavale za 80 dolara, a danas vrijede – manje od dolara. Uposlenici Enrona, koje je uprava poticala da ulažu u dionice te kompanije, u mnogim su slučajevima izgubili svu ušteđevinu. Nekoliko visokih članova uprave, koji su javno hvalili vrijednost Enronovih dionica, prodalo je svoje dionice i zaradilo milijune dolara, prije nego što im je vrijednost počela strmoglavo padati u listopadu prošle godine. Za revizora Enrona, računovodstvenu tvrtku Arthur Andersen, sumnja se da je pomogla upravi u krivotvorenju izvještaja o finacijskom poslovanju, pri čemu su gubici prikazani kao profiti. Neki uposlenici Arthura Andersena sustavno su uništavani dokumente, koji su mogli biti inkriminirajući. U Kongresu se trenutno održavaju svjedočenja o Enronu. Zakonodavci pokušavaju otkriti što se dogodilo kompaniji, koja je donedavno smatrana najinventivnijom i najuspješnijom američkom kompanijom. Rick Malone, financijski analitičar iz tvrtke Ferris Baker Watts iz okolice Washingtona, za skandal oko Enrona najviše okrivljuje uobičajenu praksu da se članovima uprave daje mogućnost da dio financijskih poticaja dobivaju u dioniacama kompanije za koju rade. "Svjedočenja u Kongresu pokazuju da smo direktorima i članovima uprave dali pravo da “tiskaju novac” na račun dioničara. Oni će učiniti sve kako bi povećali kratkoročne profite, što vodi do porasta vrijednosti dionica, a njima omogućuje da svoje dionice prodaju po višoj cijeni. Pri tome uopće ne misle na dugoročne interese malih dioničara. To se dogodilo i u Enronu".

Direktorima i članovima uprave dionice se često daju besplatno kao poticaj da poboljšaju poslovanje kompanije i cijenu samih dionica. No, u slučaju Enrona, korištena su posebna partnerstva da bi se sakrili veliki gubici. Rick Malone kaže da je zbog takvih upitnih metoda postalo gotovo nemoguće dešifrirati Enronove godišnje izvještaje dioničarima. "Pročitao sam stotine godišnjih izvještaja. Enronovi su bili među najgorima. Ne kažem da sam mogao primijetiti da je Enron varao dioničare, jer nisam ulazio u sve detalje. No, te izvještaje jednostavno nisam mogao razumijeti i mislim da nema analitičara koji bi ih mogao razumjeti".

Gospodin Malone je uvjeren da će slučaj Enrona dovesti do potrebnih reformi u nadzoru nad poslovanjem američkih kompanija. Don Rowe, izdavač časopisa Wall Street Digest iz Sarasote na Floridi, slaže se s takvom ocjenom. "Doći će do promjena u računovodstvu. Provest će se potrebne promjene kako se ovako nešto više ne bi dogodilo. Kod Erona je, međutim, posebno žalosna propast mirovinskog fonda za njegove uposlenike. Prevelik broj članova uprave, koji su znali za Enronove probleme, prodavao je svoje dionice i nije učinio ništa da bi zaštitio mirovinski fond kompanije".

Paul Volcker, cijenjeni bivši predsjednik Središnje banke, kaže da ga je kompanija Arthur Andersen pozvala da joj pomogne u popravljanju njene poslovne prakse. Prema njegovim riječima, skandal oko Enrona izazvao je krizu među američkim računovodstvenim tvrtkama. Sadašnji predsjednik Središnje banke Alan Greenspan izrazio je nadu da će poduzete mjere povratiti povjerenje ulagačima. Američka tržišta kapitala, istaknuo je on, ovise o točnim i istinito prikazanim podacima. U slučaju Enrona, ulagači čekaju da korupcija bude otkrivena i da krivci budu kažnjeni.

XS
SM
MD
LG