Linkovi

Milošević vukao konce u jugoslavenskom Predsjedništvu - razgovor s predsjednikom Mesićem (11/2/02) - 2002-02-11


Hrvatski predsjednik Stipe Mesic vjeruje da haskom Tribunalu nece biti tesko dokazati da je Slobodan Milosevic upravljao jedinicima bivse jugoslavenske vojske. Optuznica Milosevica tereti da je imao "efektivnu kontrolu i presudan utjecaj" na JNA i paravojne jedinice koje su u Hrvatskoj pocinile ratne zlocine.

"To ce potvrditi svi kojima je Milosevic naredjivao. On je naoruzavao Srbe u Hrvatskoj i pozivao ih na pobunu. Tu organizaciju je provodio Aleksandar Vasiljevic, sef KOS-a, a on ce biti svjedok na sudu. Svi ce oni stititi svoju kozu, reci ce sto je Milosevic radio," kazao je predsjednik Hrvatske u interviewu za Glas Amerike.

Stipe Mesic, posljednji predsjednik predsjednistva bivse Jugoslavije kaze da je lako dokazivo da je upravo Milosevic vukao konce u jugoslavenskom predsjednistvu, iako formalno nije bio clan najviseg tijela bivse drzave. U srpnju 1991. Mesic je predsjednistvo preuzeo od srpskog predstavnika Borislava Jovica, a Milosevic je u listopadu formirao "krnje jugoslavensko predsjednistvo". Dogadjaji koji su uslijedili za Stipu Mesica bili su vise nego jasan znak da je jugoslavenska vojska stala na Milosevicevu stranu.

"On je bio svjestan da se Jugoslavija ne moze odrzati. Bio je svjestan i da je svijet sentimentalan prema Jugoslaviji, pa je glumio da se bori za nju iako ga nije interesirala. Isao je odmah na ratnu opciju, znali smo da ne prihvaca nikakvu jugoslaviju, ni federalnu ni konfederalnu, samo veliku Srbiju i to etnicki cistu," rekao je predsjednik Mesic. Beograd je napustio u rujnu ’91, u medjuvremenu su propali pregovori o konfederaciji, a u Hrvatskoj je poceo rat.

"Sasvim je jasno da je Milosevic bio glavni organizator, zloduh svih dogadjanja. On je planirao rat, u taj je rat ugradio i ratni i zlocin genocida a smatrao je da ce povijest pisati pobjednici. Buduci da je srbizirao armiju i ona je presla na njegovu stranu bio je uvjeren da ce on pobijediti u tom ratu i biti nekakav novi Dusan Silni. Bio je uvjeren da svijet nece reagirati, vjerovao je da ga kao pobjednika nitko nece prozivati za ratne zlocine koje je pocinio," kaze predsjednik Mesic.

O dogadjajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije hrvatski je predsjednik dao iskaz istraziteljima Tribunala. Bude li pozvan spreman je svjedociti na sudjenju Slobodanu Milosevicu kojeg je, kaze, upozoravao da ce u ratu kojeg sprema zrtava biti na svim stranama. "Najvece se zrtve imati Srbi i zato ce te, rekao sam mu, objesiti na Terazijama. Kazao sam - 'misli tada na mene, ja cu misliti na tebe'. Ja cu na njega. Pusio je cigarilos i odgovorio - 'jos cemo da vidimo koga ce da vesaju'," prisjetio se dogadjaja s jedne od sjednice predsjednistva bivse Jugoslavije.

Stipe Mesic vjeruje da ce Slobodan Milosevic dobiti kaznu dozivotnog zatvora dokazu li mu se optuzbe za genocid i zlocine protiv covjecnosti.

XS
SM
MD
LG