Linkovi

Zanimljive sitnice iz života američkih predsjednika (2/2/02) - 2002-02-02


Svake godine povjesničar Anthony Pitch objavljuje novo dopunjeno izdanje knjige koja se bavi zanimljivim sitnicama iz života američkih predsjednika. Knjiga je veoma popularna među turistima koji dolaze u Washington. Naslov joj je Exclusively Presidental Trivia i sadrži više od 650 pitanja i odgovora o svim američkim predsjednicima. Novinar Glasa Amerike Ted Landphair razgovarao je s autorom o nekim manje poznatim podacima.

Anthony Pitch napisao je niz studija o povjesnim događajima poput britanskog paljenja Washingtona 1814. godine. Protekle dvije godine bavi se istraživanjem za knjigu o ubojstvu predsjednika Abrahama Lincolna. Gospodin Pitch, inače Englez koji je radio kao novinar u Africi i Sjedinjenim Državama, objavljuje također jednostavne turističke vodiče i mape, predvodi turističke obilaske Washingtona te svake godine dopunjuje svoju knjigu Exclusively Presidential Trivia.

Gospodin Pitch kaže da se navođenje razloga zašto se predsjednik Herbert Hoover nije našao na seriji poštanskih maraka iz 1938. godine možda nekome čini nevažnim. Ali to, kaže on, može potaknuti na razmišljanje i zainteresirati ljude za povijest: "Ja sam strastveni čitatelj onih tema koje me zanimaju. A američki predsjednici me fasciniraju. Povijest me fascinira. Čak i kad provodim vrlo ozbiljna istraživanja iz njih mogu izvući zanimljive sitnice koje mogu uvrstiti u kasnija izdanja svoje knjige.

Pitali smo gospodina Anthonya Pitcha po čemu je, na primjer, značajan podatak da je 35. američki predsjednik Herbert Hoover rođen u Iowi? "Zato jer je on bio prvi predsjednik rođen zapadno od Mississippija. To je razlog zbog kojeg volim te zanimljive sitnice jer se iz tog pitanja i odgovora može vidjeti koliko je dugo trebalo da za američkog predsjednika bude izabran netko sa Zapada."

Evo još jednog pitanja. Koliko je glavnih gradova saveznih država dobilo ime po predsjednicima? "Četiri…Jefferson City u Missouriju, Lincoln u Nebrasci, Madison u Wisconsinu te Jackson u Mississippiju. Dakle, riječ je sve o ranijim predsjednicima Sjedinjenih Država…Trenutno postoji snažan pokret među republikancima da nazivaju neka mjesta po Ronaldu Reaganu. Može se dogoditi da glavni grad neke savezne države bude nazvan po predsjedniku Reaganu."

Gospodina Pitcha smo upitali tko nasljeđuje predsjednika ako ga smrt zatekne na dužnosti? "Ovo je veoma zanimljivo…Ako predsjednik umre naslijeđuje ga dopredsjednik. Ako on nije u mogućnosti preuzeti vlast onda bi to učinio predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa. Slijedeći po redosljedu je najstariji član većinske stranke u Senatu, a nakon toga državni tajnik, zatim ministar financija i tako dalje po rangu u vladi…"

Najstariji član demokrata – koji imaju većinu u Senatu – je senator Robert Byrd iz West Virginije. On je odnedavno postao predsjedatelj Senata pro tempore zamjenivši republikanca Storma Thurmonda koji ima 97 godina.

Na kraju našeg razgovora s gospodinom Pitchom upitali smo ga ima li kakvu malo poznatu informaciju o predsjedniku Bushu. U svojoj posljednjoj knjizi gospodin Pitch je napisao da je dok je pohađao školi Phillips u Andoveru u Massachusettsu dobio nadimak “Lip”, što znači usna. To je stoga jer se nikada nije bojao izraziti svoje mišljenje o bilo kojem pitanju. Osim knjige zanimljivosti o predsjednicima Anthony Pitch je objavio još tri knjige: o Bijeloj kući, prvim damama i glavnom gradu, Washingtonu.

XS
SM
MD
LG