Linkovi

Opasnost od širenja oružja masovnog uništenja (31/1/02) - 2002-01-31


"Ako su teroristički napadi od 11. rujna Sjedinjene Države ičemu naučili," rekao je zamjenik Državnog tajnika, John Bolton, "onda su nas naučili da ne potcjenjujemo nakane i sposobnosti odmetnutih država i terorističkih organizacija. Nećemo mirno promatrati nikakvu prijetnju napadom na Sjedinjene Države, posebice ne oružjima masovnog uništavanja, bilo da su ona kemijska, biološka ili raketna."

Gospodin Bolton je zamjenik državnog tajnika zadužen za pitanja kontrole naoružanja i međunarodne sigurnosti. Kao što je nedavno rekao predstavnicima šezdeset zemalja, sudionica Konferencije o razoružanju, napadi od 11. rujna i više su nego jasno pokazali koliku prijetnju predstavljaju teroristi, države koje ih sponzoriraju, kao i odmetnute države koje se pokušavaju domoći oružja masovnog uništavanja. Civilizirane zemlje moraju se braniti protiv takvih prijetnji. A, da bi to učinile, moraju pozvati na odgovornost svaku zemlju koja krši obveze o zaustavljanju širenja oružja masovnog uništenja.

Uz tek nekoliko izuzetaka, terorističke organizacije nisu se, - niti se ne mogu -, domoći oružja masovnog uništenja bez podrške neke države. Ta podrška može biti tehničke naravi ili financijska. Ona može biti jednostavna, poput ignoriranja terorističkih logora na vlastitom tlu. Činjenica je, međutim, da vlade koje pružaju podršku terorističkim organizacijama isto tako provode programe razvoja nuklearnog, kemijskog, biološkog i raketnog oružja, što se ne može ignorirati.

Tri takve zemlje su Sjeverna Koreja, Iran i Irak. U svom govoru o stanju nacije, 29. siječnja, predsjednik George W. Bush istaknuo je da je "Sjeverna koreja režim koji se naoružava raketama i oružjem masovnog uništavanja, dok, istodobno, stanovnici te zemlje gladuju. Iran agresivno pokušava izraditi takva oružja i izvozi teror, dok nekolicina neizabranih osoba guši želje iranskog naroda za slobodom. … Irački režim već više od deset godina kuje planove o izradi biološkog oružja, poput antraksa, nervnih bojnih plinova, kao i nuklearnog oružja. To je režim koji je pristao na kontrolu od strane međunarodnih inspektora za naoružanje, da bi, potom, te inspektore izbacio iz zemlje."

"Takve države i njihovi teroristički saveznici," rekao je gospodin Bush, "predstavljaju osovinu zla, koja se naoružava kako bi zaprijetila miru u svijetu. … Oni mogu teroristima osigurati takva oružja. … Oni mogu napasti naše saveznike ili pokušati ucijeniti Sjedinjene Države." Kao što je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države "neće dopustiti da nam najopasniji režimi u svijetu prijete najrazornijim oružjima u svijetu."

XS
SM
MD
LG