Linkovi

Bush o osovini zla (31/1/02) - 2002-01-31


U govoru o stanju nacije, koji je održao 29. siječnja, predsjednik Bush je rekao da su otkrića - do kojih je u Afganistanu došla koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama - “potvrdila da su bila točna naša najgora strahovanja, te su pokazala kakvih su stvarnih dimenzija predstojeći zadaci. Gledajući video snimke na kojima se oni smiju gubitku života nedužnih ljudi, shvatili smo dubinu neprijateljske mržnje prema nama. … Pronašli smo nacrte američkih nuklearnih elektrana i vodoopskrbnih sustava, te detaljne upute za pravljenje kemijskog oružja, kao i zemljovide američkih gradova s iscrpnim opisima objekata u Americi i diljem svijeta.”

Američke su snage u Afganistanu uništile logore za obuku terorista, ali takvi logori i danas postoje u desecima zemalja. Prema riječima predsjednika Busha, “terorističko podzemlje – koje sačinjavaju grupe poput Hamasa, Hezbollaha, Islamskog Džihada i Jaish-e-Mohammeda – funkcioniraju u udaljenim džunglama i pustinjama, te se skrivaju u središtima velikih gradova.” “Dokle god logori za obuku postoje, dok god zemlje pružaju utočište teroristima, sloboda je u opasnosti” - rekao je gospodin Bush. “Amerika i njeni saveznici – rekao je – to ne smiju i neće dopustiti.”

Neke zemlje, poput Filipina, Bosne i Pakistana, obračunavaju se s teroristima. “No, neke će vlade mirno reagirati na terorizam” – rekao je predsjednik Bush i dodao: “Budite sigurni – ukoliko one ne reagiraju, Amerika hoće.”

Još jedan je cilj da se spriječi režime koji podržavaju terorizam da nuklearnim, biološkim ili kemijskim oružjem, te balističkim projektilima prijete Americi ili njenim prijateljima. “Sjeverna Koreja – rekao je predsjednik Bush – naoružava se projektilima i oružjem za masovno uništavanje, dok istovremeno izgladnjuje svoje stanovnike. Iran agresivno pokušava doći do takvog oružja, te izvozi terorizam, dok istovremeno nekolicina osoba, koje nisu došle na vlast izborima, guše nade iranskog naroda da će ostvariti slobodu. Irak nastavlja poticati neprijateljstvo protiv Amerike, te podržava terorizam. Irački režim već duže od deset godina razvija antraks, nervne plinove i nuklearno oružje.”

“Takve države, te njihovi teroristički saveznici, čine osovinu zla, naoružavajući se da bi ugrozili mir u svijetu,” rekao je predsjednik Bush. “Sve bi zemlje trebale znati da će Amerika učiniti ono što je potrebno kako bi se zajamčila sigurnost naše zemlje.”

Gospodin je Bush rekao da će Sjedinjene Države biti odlučne u svojim akcijama, ali neće čekati da se opasnost nagomila. "Sjedinjene Države neće dopustiti da nam najopasnije države svijeta prijete najrazornijim oružjem na svijetu”. “Naš rat protiv terorizma već traje, ali je to tek početak” – rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG