Linkovi

Korpus slobode Sjedinjenih Država (1/2/02) - 2002-01-31


Od terorističkih napada 11. rujna, mnogi Amerikanci postali su svjesniji potrebe pomaganja drugima. Kao što je rekao predsjednik George Walker Bush u svojem govoru o stanju nacije, “U žrtvama vojnika, strasnom bratstvu vatrogasaca, te hrabrosti i širokogrudnosti običnih građana, nazrijeli smo kako bi mogla izgledati nova kultura odgovornosti. Želimo biti nacija koja služi cilju višem od same sebe.” Predsjednik Bush pozvao je Amerikance da se uključe u novi Korpus slobode Sjedinjenih Država. Ovo će tijelo odgovarati na krize unutar američkih granica, pomagati u obnovi američkih zajednica i proširiti američko milosrđe diljem svijeta. Između ostaloga, broj volontera Mirovnog korpusa trebao bi se udvostručiti u sljedećih pet godina. Treba se nadati da će mnogi novi volonteri otići u islamske zemlje kako bi poticali razvoj, obrazovanje i nove mogućnosti.

“Kroz sve jači zamah milijuna djela služenja, pristojnosti i samilosti…”, rekao je gospodin Bush, “Znam da možemo pobijediti zlo dobrim koje je veće od njega. ... Svi očevi i majke, u svim društvima, žele da im djeca budu obrazovana i da žive slobodni od siromaštva i nasilja. Niti jedan narod na svijetu ne žudi da bude potlačen, ni stremi prema sužanjstvu, niti željno očekuje kucanje tajne policije na vrata u ponoć.”

“Ukoliko bilo tko sumnja u ovu tvrdnju,” rekao je predsjednik Bush, “neka pogleda Afganistan, u kojem je islamska “ulica” dočekala pad tiranije pjesmom i proslavama. Skeptici neka se osvrnu na bogatu povijest islama, s njegovim stoljećima znanja, tolerancije i napretka. Amerika će predvoditi definiranjem slobode i pravde, jer su ova načela ispravna i istinita i nepromjenjiva za sve ljude diljem svijeta.”

“Niti jedna nacija nije vlasnik ovih težnji,” rekao je predsjednik Bush. “Niti jedna nacija nije od njih izuzeta. Nemamo namjeru drugima nametati našu kulturu. No, Amerika će se uvijek odlučno zalagati za uvjete ljudskog dostojanstva, o kojima se ne može pregovarati, a to su vladavina zakona, ograničavanje moći države, poštivanje žena, privatno vlasništvo, sloboda govora, pravda za sve i vjerska tolerancija.”

Kako je rekao predsjednik Bush, “Amerika će stati na stranu hrabrih muškaraca i žena koji zagovaraju ove vrijednosti diljem svijeta, uključujući islamski svijet, jer imamo pred sobom viši cilj od eliminiranja prijetnji i obuzdavanja negativnih osjećaja. Želimo ostvariti pravedan i siguran svijet i nakon rata protiv terorizma."

XS
SM
MD
LG