Linkovi

Po prvi puta, na zimskim olimpijskim igrama, hrvatska reprezentacija u bobu (31/1/02) - 2002-01-30


Hrvatska će na 19. Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu nastupiti s rekordnih 14 sportaša koji će se natjecati u 5 sportova. Uz alpince i nordijce, Hrvati će – po prvi put - imati svoje predstavnike u bobu i biatlonu. Članovi bob–reprezentacije su Ivan Šola, Igor Boraska, Niki Drpić, Đulijano Koludra i Boris Lovrić.

Prica o hrvatskoj bob reprezentaciji tipična je splitska sportska priča. U Splitu ispočetka nitko nije vjerovao da će pustolovina specijalista za brzinu, motociklističkog asa Ivana Šole završiti u Salt Lake Cityju. U gradu u kojem snijeg padne na desetak minuta svakih pet godina luda se činila namjera motociklista, dvojice atletičara i veslača, s broncom s ljetnih igara u Sydneyu, da se kvalificiraju na Olimpijadu. Ipak, 4. veljace Ivan Sola svoju ekipu vodi na njihove prve Zimske Olimpijske igre.

"Smijali su nam se kada smo počeli. Ali evo, mi idemo na Olimpijadu, pa nek se oni smiju," kazao je Šola za Glas Amerike.

Hrvatski bob četverosjed priprema se na Hajdukovom stadionu. Start uvježbava na poljudskoj tartan stazi u improviziranom bobu, - crvenoj željeznoj konstrukciji na kotačima. I za ekipu koja je zajedno par mjeseci i koja nije imala novca za trening na bob stazama, ide im prilično dobro - za najboljima zaostaju pola sekunde.

"Općenito, u bobu je heroj onaj koji se spusti. Tu nema peti, zadnji, i zadnji je hrabar, svaki tko uopce uspije doci do cilja," kaže četrdesetogodišnji Šola.

Njegov je tim ulaznicu na Olimpijadu osvojio nakon dobre vožnje na "Devil's Highway", u Lake Placidu, u prosincu prošle godine. Na putu do kvalifikacijskih bodova ostat će ubilježen i kratkotrajan boravak u bolnici čitave ekipe nakon prevrtanja na stazi u Innsbrucku. Proklizavanje dugo 700 metara s glavama na ledu pri brzini od 120 km/h - bio je samo neuspjeli pokusaj da se docepaju bodova.

Niki Drpić, 23-godišnji atletičar pamti Francusku, izlijetanje u šestom i klizanje do sedamnaestog zavoja. I nikom ništa, samo su sa sebe stresli led. "Izasli smo iz boba, samo malo led stresli sa sebe, nikom ništa nije bilo, kaciga je samo malo strugala po ledu i za pola sata ponovo na start," prepričava, smijući se.

Iako ne vole da ih se usporedjuje s bob ekipom s Jamajke koja se 1988 kvalificirala na Olimpijadu u Calgaryju, spaja ih puno više od adrenalinskog užitka minute dugog spuštanja niz bob stazu. Osim autsajderskog pocetka i brzo stečenih simpatija i splitska je ekipa prije Olimpijade na snijegu provela nešto više od dva i pol mjeseca. Licencu za bob četverosjed Šola je dobio 1999, godinu ranije položio je tečaj za bob, a skijati je naučio 1992. godine.

"Švicarska je s bobom pocela prije sto, mi tek prošle godine, ali još ih stignemo... Kao pilot sam se pomakao prema 20. mjestu evropske liste, dečki su nas počeli prihvaćati i iako smo daleko od svjetske klase, smatram da ćemo, koliko god to nekom izgledalo smiješno, do slijedećih igara upasti u "gornji dom" svjetske liste," kaže bivši prvak države u motociklizmu.

Olimpijski je cilj plasman u glavnu utrku iako njihov poduhvat neće izgubiti na cijeni ako se ne plasiraju. Jer danas ni u Splitu nema nikog tko misli da pustolovina, iz početka financirana prodajom zemlje Šolinih roditelja, nije vrijedila truda. Bob je skup sport u kojem si dobar onoliko koliko su ti dobri sponzori. A sada i sponzori zovu.

"Mi smo vec sad pohvatali konce, cijela Hrvatska je uz nas, imamo podršku i sponzora i Olimpijskog odbora i mislim da ćemo moći zatvoriti financijsku konstrukciju koja nije zanemariva. Ovo što radimo je pionirski posao, nitko nije vjerovao ni da ćemo se uspjeti kvalificirati, ali evo mi smo na Olimpijadi," kaže Šola. Osim njega u posadi hrvatskog olimpijskog boba su Igor Boraska, Juliano Koludra, Niki Drpić i Boris Lovric.

XS
SM
MD
LG