Linkovi

Predsjednik Bush održao govor o stanju nacije (30/1/02) - 2002-01-30


Kako se i očekivalo, središnje teme predsjednikovog govora bile su rat protiv terorizma, pitanja domaće sigurnosti i nastojanja da se potakne američko gospodarstvo. Glavna poruka: porazit ćemo neprijatelja u ratu i pobijediti recesiju.

"U kratka četiri mjeseca naša zemlja je utješila žrtve, počela obnavljati New York i Pentagon, uspostavila izvrsnu koaliciju saveznika, zarobila, uhitila i oslobodila svijet tisuća terorista, uništila terorističke logore u Afganistanu, spasila ljude od smrti od gladi i oslobodila tu zemlju od brutalnog ugnjetavanja" - rekao je predsjednik Bush u svom govoru o stanju nacije. - "Američka se zastava ponovno vije nad našim veleposlanstvom u Kabulu, a teroristi koji su nekoć zauzimali Afganistan, sad zauzimaju ćelije u Guantanamu. Teroristički čelnici koji su od drugih tražili da žrtvuju svoj život, sad bježe kako bi spasili svoj" - rekao je predsjednik Bush.

"Naš napredak je danak duhu afganistanskog naroda, odlučnosti naše koalicije i snazi vojske Sjedinjenih Država. Kad sam uputio naše postrojbe u akciju, učinio sam to s potpunim povjerenjem u njihovu hrabrost i sposobnost i večeras, zahvaljujući njima, mi pobjeđujemo u ratu protiv terorizma" - rekao je američki predsjednik. "Naša će zemlja i dalje biti nepokolebljiva, strpljiva i uporna u ostvarivanju dva velika cilja. Prvo, zatvorit ćemo sve terorističke logore, omesti terorističke planove i privesti teroriste pred lice pravde. Drugo, moramo spriječiti teroriste i režime koji pokušavaju nabaviti kemijsko, biloško ili nuklearno oružje da prijete Sjedinjenim Državama i svijetu. Radit ćemo zajedno s našom koalicijom kako bi onemogućili teroriste i države koje su njihovi pokrovitelji da nabave materijale, tehnologije i stručnjake da proizvedu i koriste oružja za masovno uništavanje" - rekao je predsjenik Bush. "Konstruitrat ćemo i razmjestiti efikasni proturaketni sustav kako bi zaštitli Ameriku i naše saveznike od iznenanih napada. I sve države trebaju znati: Amerika će učiniti sve što je potrebno kako bi se zajamčila sigurnost naše zemlje".

"Naš prvi prioritet treba biti sigurnost naše zemlje i to će se odraziti na prijedlog proračuna koji šaljem u Kongres. Moj godišnji proračun zalaže se za tri velika cilja za Ameriku: pobjedit ćemo u ovom ratu, zaštit ćemo našu domovinu i ponovno oživiti naše gospodarstvo. Cijena ovog rata je visoka. Trošimo preko milijardu dolara mjesečno - što je preko trideset milijuna dnevno - a moramo se pripremiti i za operacije u budućnosti" - rekao je predsjednik Bush u svom obraćanju naciji, napomenuvši da Amerikanci sad zaslužuju isti duh koji će biti usmjeren i na njihove domaće probleme. "Sljedeći prioritet mog prijedloga saveznog proračuna jest da se učini sve što je moguće kako bi se zaštitili naši građani i osnažila naša zemlja protiv kontinuirane prijetnje od novog napada. Vrijeme i odmak od događaja od 11. rujna neće nas učiniti ništa sigurnijima, ukoliko ne usvojimo lekcije naučene iz tih događaja. Amerika više nije zaštićena ogromnim oceanima. Od napada nas štiti odlučna akcija u inozemstvu i pojačana budnost kod kuće".

"Prijedlog mog proračuna skoro udvostročava izdvajanja za strategiju domovionske sigurnosti, koja se usredotočuje na bioterorizam, reagiranje u izvanrednim situacijama, pojačane mjere sigurnosti na aerodromima i granicama i poboljšano prikupljanje i obrađivanje obavještajnih podataka. Pronaći ćemo cjepiva protiv bedrenice i drugih smrtoniosnih bolesti" - rekao je rpedsjednik u svom obnraćanju naciji napomenuvši da Ured za domovinsku sigurnost neće samo zemlju učiniti snažnijom već i na mnogo načina i boljom. "Primjerice, znanja koja će se steći istraživanjem na polju bioterorizma, pomoći će javnom sustavu zdravstva. I jednom kad osiguramo sredstva za nacionalnu i domovinsku sigurnost, konačni veliki prioritet mog prijedloga saveznog proračuna jest ekonomska sigurnost američkog naroda. Da se ostvare ovi ciljevi, naš će proračun bilježiti manjak, koji će biti malen i kratkotrajan, pod uvjetom da Kongres ograniči potrošnju i ponaša se na fiskalno odgovoran način" - rekao je u svojoj poruci sinoć američki predsjednik.

"Amerikanci koji su ostali bez posla trebaju našu pomoć i ja podržavam da se produži rok za primanje pomoći za neuposlene. No američki radnici trebaju više od te pomoći, onu trebaju stalni prihod. Kad Amerika radi, Amerika prosperira, tako da se moj plan za ekonomsku sigurnost može podvesti pod ove riječi - otvaranje radnih mjesta. "Amerika će predvoditi tako što će braniti slobodu i pravdu jer te su dvije stvari ispravne i istinske po cijelom svijetu. Mi nemamo namjeru nametati svoju kulturu drugima, no Amerika će uvijek čvrsto stajati iza zahtjeva da se poštuje ljudsko dostojanstvo, vladavina zakona, ograniči moć države, poštuju žene, privatno vlasništvo, sloboda govora, da su svi jednaki pred zakonom i da postoji vjerska tolerancija" - rekao je sinoć u svom godišnjem govoru o stanju nacije američki predsjednik George Bush, završavajući riječima -"Nepokolebljivi smo oko naših ciljeva, i nastavljamo dalje. Mi znamo koja je cijena slobode. Mi smo pokazali snagu slobode I u ovom velikom sukobu, moji američki sugrađani, vidjet ćemo pobjedu slobode. Hvala vam i nek Bog blagoslovi Sjedinjene Američke Države".

Demokratska stranka obećala je jedinstvo s predsjednikom Bushom u borbi protiv terorizma, a čulo se također da će s predsjednikom surađivati i na oživljavanju američkog gospodarstva. U odgovoru na govor predsjednika Busha o stanju nacije, vođa demokratske manjine u Zastupničkom domu Richard Gephard, iz savezne države Missouri, izjavio je kako nijedno nasilno djelo neće razdvojiti dvije glavne političke stranke ili udaljiti ih od zaštite zemlje. Da bi se pobijedio terorizam, rekao je kongresmen Gephard, gospodarstvo mora biti snažno, a za to treba smanjiti poreze i povećati minimalnu nadnicu.

Predsjedatelj Zastupničkog doma je izjavio da demokrati i republikanci trebaju iznaći načina kako da se uzajamno poštuju i vjeruju jedni drugima. Dodao je da bi se čelnici obje stranke trebali sljedeći mjesec okupiti u Bijeloj kući kako bi donijeli odluku o paketu zakonskih mjera za stimuliranje gospodarstva. Gospodin Gephard također je zatražio od predsjednika da pruži podršku reformi financiranja izbornih kampanji. Napomenuo je kako je bankrotirani energetski div Enron koristio velike donacije kako bi utjecao na Washington, te da takvo korištenje velikih količina novca treba biti eliminirano iz političkog života.

Posebne mjere sigurnosti bile su poduzete prije sinoćnjeg obraćanja naciji predsjednika Busha. Savezna Administracija za civilno zrakoplovstvo je ograničila avionski promet oko Washingtona, a ekipe pasa su pretraživale dvoranu u Capitolu u kojoj je predsjednik održao svoj govor o stanju nacije... Stotine dodatnih policajaca nalazilo se na dužnosti, a područje na kojem je smještena zgrada Capitola bilo je zatvoreno za neovlaštene osoebe tri sata prije negoli je predsjednik održao govor... Glasnogovornik policije koja osigurava tu zgradu izjavio je kako postoje i druge mjere sigurnosti koje osobe koje će slušati predsjednikov govor neće primjetiti, a o kojima ne može iznijeti pojedinosti.

XS
SM
MD
LG