Linkovi

Američki senatori odgovaraju na britanske kritike o tretmanu zatočenika na Guantanamu (29/1/02) - 2002-01-29


Tretman 158 talibanskih i al-Qaidinih zarobljenika u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, kako se čini, izaziva napetosti u međunarodnoj koaliciji protiv terorizma. Alex Belida izvještava da se u Americi ulažu napori kako bi se ublažile kritike iz inozemstva.

Senatorica Diane Feinstein iz Kalifornije kaže da se dobro razumije u zatvore, s obzirom da se dugo bavila pravnim i političkim pitanjima vezanim uz zatvore – ne samo u njenoj saveznoj državi, već i u inozemstvu. "Obišla sam više od polovine kalifornijskih zatvora. Bila sam u sedam zatvora u Japanu, u zatvoru za trgovce drogom u Hong Kongu, te u nekoliko zatvora u Europi. Dakle, znam kako zatvori izgledaju."

Nakon nedavnog obilaska kontroveznog logora X-Ray, u kojem su smješteni zatočeni talibani i borci al-Qaide, senatorica Feinstein zaključila je da se prema zatvorenicima odnosi humano i da kritike dolaze od neupućenih. "Pozivam naše prijatelje, koji su tako spremni na kritiku, da bolje pogledaju logor. Iskreno govoreći, radije bih bila u ćeliji dimenzija 2 i pol sa 2 i pol metra, kroz koju puše povjetarac, nego u californijskom zatvoru Folsom" - rekla je gospođa Feinstein.

Anderson: Izgubit ćemo prednost na moralnom planu, podršku saveznika

Prijatelji koje je spomenula senatorica Feinstein su Britanci. Neki članovi britanskog parlamenta i pojedini mediji oštro su kritizirali tretman zatvorenika u Guantanamo Bayu. Kritike su postale još glasnije nakon što je objavljena fotografija, koja prikazuje neke od zatvorenika s povezima na očima, kako kleče u okovima.

Donald Anderson iz Laburističke stranke predsjedatelj je parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. "Ukoliko je stanje takvo kakvim se čini, britanska bi vlada trebala odlučno razgovarati s našim američkim saveznicima i reći – ne samo da ovo nije ispravno, već je i protiv naših i vaših interesa, jer će izazvati negativne diplomatske reakcije. Ne samo da ćemo izgubiti moralnu prednost, već i podršku nekih od saveznika."

Stevens: "Medvjeđa usluga"

Takve kritike ogorčile su američke zakonodavce, među njima i senatora Teda Stevensa iz Alaske, koji je kao član kongresnog izaslanstva posjetio Guantanamo Bay. "Vidio sam dio rasprave u donjem domu britanskog Parlamenta i vrlo me razljutila. Mislim da su britanski parlamentarci učinili medvjeđu uslugu ne samo nama, već i našim mladim muškarcima i ženama u uniformi, koji brinu o zarobljenicima" - rekao je gospodin Stevens.

Dužnosnici Pentagona kažu da ih je iznenadio val kritika koji je dočekao prebacivanje prvih 158 zarobljenika na Kubu. Otada su u Guantanamo Bay pozvali predstavnike Međunarodnog crvenog križa. Za sada se ne zna je li Crveni križ preporučio neke izmjene u tretmanu zarobljenika. U međuvremenu, vojne vlasti pokušavaju dovođenjem zakonodavaca i novinara u logor X-Ray spriječiti nove napetosti u odnosima sa saveznicima.

XS
SM
MD
LG