Linkovi

HSS nezadovoljan pozicijom u vladajućoj koaliciji (26/1/02) - 2002-01-26


Hrvatska seljačka stranka održala je danas godišnju skupštinu. Predsjednik stranke i Sabora Zlatko Tomčić zatražio je redefiniranje odnosa unutar vladajuće koalicije.

Zlatko Tomčić, jedan od četiri koalicijska partnera premijera Ivice Račana, nezadovoljan je pozicijom svoje stranke, donošenjem odluka i ukupnim odnosima unutar koalicije. Smatra da su nakon dvije godine na vlasti sve izraženije podjele medju koalicijskim partnerima što, drži, usporava gospodarske i socijalne reforme.

"Ukupni rezultati nisi na očekivanoj razini", kazao je Tomčić prijepodne na godišnjoj stranačkoj skupštini. Dodao je da je za nastavak reformi koje su tek počele davati prve rezultate potrebno redefinirati odnose unutar vladajuće petorke dok konsenzus, naglasio je, mora postojati oko ključnih pitanja - započetih reformi, gospodarskog razvoja i bržeg približavanja EU.

"Bilo kakva soliranja i odlučivanja mimo utvrđene procedure nailazit će na nerazumijevanja i otpore i javnu kritiku partnera. Takav ambijent rada koalicije HSS ne želi. HSS traži aktivno sudjelovanje u donošenju odluka i kreiranju državne politike, tražimo redefiniranje odnosa na temelju dvogodišnjih i pozitivnih i negativnih iskustava rada ove koalicije," rekao je Tomčić.

Predsjednik HSS, koja u Saboru ima 16 zastupnika, traži veći utjecaj svoje stranke u koaliciji. Za njega, kazao je, ne postoji dvojba o ulozi koalicijske koordinacije u odnosu na vladu i parlamentarnu većinu. "Ovo je koalicija političkih stranaka, a ne pojedinaca u vladi", kazao je Tomčić na skupštini koju je kao gost pratio i premijer Ivica Račan.

U svom obraćanju članovima HSS-a, Račan je izrazio uvjerenje da će "HSS podmetnuti leđa za uspjeh koalicijske vlasti".

Iduće subote održava se izborna konvecija HSLS-a, Račanova najvažnijeg koalicijskog partnera. Povratak na čelo stranke najavio je Dražen Budiša koji je u prvih godinu i pol mandata vladajuće koalicije svojim potezima u pitanje dovodio njen opstanak.

Budiša se vraća sedam mjeseci nakon što se, zbog neslaganja s vladinom odlukom o izručenju generala haaškom Tribunalu, neopozivom ostavkom oprostio od politike. Najavio je da želi ući u Vladu iz koje bi, prema njegovoj želji, zbog lojalnosti premijeru trebao otići vicepremijer HSLS-ovac Goran Granić, a svi ministri HSLS-a mandate bi trebali staviti na raspolaganje.

Politički analitičari procjenjuju da će Budišin povratak dodatno destabilizirati vladajuću koaliciju, a ne isključuju ni mogućnost prijevremenih izbora.

XS
SM
MD
LG