Linkovi

"Vojislav Koštunica i budućnost Srbije" - knjiga Normana Cigara (25/1/02) - 2002-01-25


Vojislav Koštunica i budućnost Srbije – naslov je nedavno objavljene knjige američkog stručnjaka za Balkan, Normana Cigara. Ova studija analizira karijeru, stil vladanja, i način odlučivanja jugoslavenskog predsjednika. Zaključak knjige glasi: Vojislav Koštunica želi sačuvati destruktivnu velikosrpsku ideju, a u tome mu pomažu njegove glavne uzdanice - pravoslavna crkva i vojska.

Knjiga Vojilsav Koštunica i budućnost Srbije bavi se načinom na koji Vojislav Koštunica donosi političke odluke. Po njegovom mišljenju, jugoslavenski čelnik nije osobito fleksibilan političar. “Kad se radi o mirnom rješavanju sukoba, ili njegovoj prevenciji, sposobnost Vojislava Koštunice da odustane od nekog svog stajališta, ili da ga ublaži, vrlo je ograničena. Koštunici će vjerojatno biti vrlo teško spriječiti izbijanje konfikta, prije no što on dosegne ozbiljne razmjere” – tako glasi procjena ovog američkog stručnjaka za Balkan. Jugoslavenski će predsjednik fleksibilnije reagirati jedino pod pritiskom - ili međunarodne zajednice, ili liberalnih snaga u samoj Srbiji, kaže Norman Cigar.

"Reakcija iz svijeta vrlo je važna. Primjerice, međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini ne smije dopustiti zaživljavanje separatnih entiteta, prije svega Republike Srpske. Nju Koštunica smatra načinom da srpski korpus u Bosni postigne nezavisnost. Također, na Kosovu – međunarodna zajednica ne smije dopustiti razvoj posebnog srpskog entiteta, ili povratak jugoslavenske vlasti. O tome Koštunica još uvijek govori kao o svom cilju" - upozorava vaj američki stručnjak za Balkan.

"Svijet prebrzo prigrlio Jugoslaviju

Suradnja Jugoslavije s haškim Tribunalom također je pitanje na kojem međunarodna zajednica ne smije ulaziti u kompromise s Beogradom. “Kompromis s Koštunicom, žestokim protivnikom Tribunala, oslabio bi liberalne političare u Jugoslaviji, koji se zalažu za potpunu suradnju s den Haagom”, upozorava Norman Cigar.

On smatra da je međunarodna zajednica prebrzo prigrlila nove vlasti u Beogradu i novog predsjednika Jugoslavije. "Kad na putovanjima u inozemstvo Koštunicu obasipaju počastima, onda to izgleda kao da zemlja napreduje zbog njega, zbog njegove politike. A u stvari, ako je Srbija postigla neki napredak, često ga je postigla usprkos njemu, usprkos njegovom otezanju. Napredak se u Srbiji postiže jer se za to bore liberalniji političari u vladi, a ne Koštunica. Međunarodna zajednica to ne shvaća."

Zbog toga je u posljednjih godinu dana strani utjecaj u Beogradu oslabio. Gospodin Cigar, koji predaje na Stožernom koledžu američkih marinskih snaga, kaže da je to posebno očito kada je u pitanju restruktuiranje jugoslavenskog vanjskog duga, primanje strane pomoći, čak i obnova jugoslavenske kupnje naoružanja u inozemstvu. On smatra da bi “međunarodna zajednica trebala biti jasnija kada su u pitanju kriteriji jugoslavenske reintegracije.”

Suradnja liberalnih snaga Hrvatske i Srbije

Upitali smo Normana Cigara što misli kakva će biti uloga jugoslavenskog predsjednika u normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa. "Liberali u Srbiji vjerojatno će biti pod pritiskom Koštunice, kada je u pitanju rješavanje problema Prevlake. Teško će ulaziti u kompromis, jer će ih biti strah da ih on ne napadne kao izdajice srpskih interesa. Mislim da inače Hrvatska može odigrati vrlo pozitivnu ulogu. Pogotovo ako u Bosni i Hercegovini ne bude tražila separatni entitet, kao što neki elementi još uvijek to vjerojatno priželjkuju. Za sve je u dugoročnom interesu da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena i višenacionalna zemlja. Liberalne snage u Hrvatskoj i Srbiji ovdje imaju prilike za suradnju" - smatra Norman Cigar.

Raskršća "male imperije"

U knjizi Vojislav Koštunica i budućnost Srbije, koju je objavio Bošnjački Institut iz Londona, Jugoslaviji se naziva “malom imperijom”, čije šanse za održanje nisu baš velike. "Za pet ili deset godina, srpski udio u stanovništvu bit će manji nego danas. U Beogradu zato trebaju shvatiti da nacionalistička država nije poželjna, a možda niti moguća. Jedina je opcija, kao i u drugim modernim državama, građansko društvo. No, to mislim da u Jugoslaviji još ne shvaćaju. Srbija je na raskršću, ali mislim da se kasni s donošenjem hrabrih odluka."

Kada se radi o hrabrim, ali teškim odlukama, Norman Cigar navodi potrebu da se Srbija obračuna s vlastitom poviješću, pogotovo onom nedavnom. "Koštunica ima problema kada su u pitanju ratni zločini. On smatra da bi ga suradnja s haškim Tribunalom delegitimirala u krugovima koji ga sada podržavaju – a to su intelektualni krugovi koji se zalažu za Veliku Srbiju te crkva. Slično je i s raspravom o vođenju rata, ili o suđenjima za ratne zločine u samoj Srbiji."

Norman Cigar, profesor na Koledžu američkih marinskih snaga kaže da Vojislav Koštunica okoliša s time, za razliku od liberalnih političara u vladajućoj koaliciji, koji su spremni i za ispriku susjedima i za pošteno preispitivanje nedavne povijesti.

XS
SM
MD
LG