Linkovi

Bush o terorizmu (26/1/02) - 2002-01-25


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države prošla su četiri i pol mjeseca. “Jedno je sigurno”, rekao je predsjednik George Walker Bush, “ova velika nacija odgovorila je na izazov. Jedan od najbrutalnijih i najrepresivnijih režima u povijesti, talibanski režim, svrgnut je s vlasti.”

Teroristička mreža al-Qaida udomila se u Afganistanu. Sada su mnogi njeni pripadnici uhvaćeni ili se skrivaju. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uništila je njihove bunkere, zgrade i komplekse pećina. “Globalna mreža terorista”, kazao je predsjednik Bush, “nazrijela je kakva je sudbina čeka.” Teroristi mogu bježati, ali se ne mogu sakriti. Bit će uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde, bez obzira koliko vremena za to trebalo.

Uspjeh koalicije već je vidljiv. Amerika je pomogla u organiziranju nove vlade u Afganistanu. Amerika u tu zemlju upućuje hranu i medicinske zalihe, te se pridružila drugim zemljama u njenoj obnovi.

Iako je borba protiv terorizma počela u Afganistanu, neće tamo i završiti. “Što god trebalo poduzeti,” kazao je predsjednik Bush, “koliko god koštalo, ova strpljiva i odlučna nacija pobijedit će u prvom ratu 21. stoljeća.” Američki narod na oprezu je pred budućim terorističkim napadima. Amerikanci znaju da se bore za vrijednosti civilizacije. Teroristi koji su napali Ameriku i sami su nešto shvatili – da su izabrali krivog neprijatelja.

Za vođenje ovoga rata, Sjedinjene Države će izdvojiti dodatna sredstva za novo precizno naoružanje, za raketnu obranu, za vozila bez posade, za najsuvremeniju opremu za vojnike na terenu. Troškovi će možda biti visoki, ali ih treba snositi da bi se pobijedilo u ratu protiv terorizma.

Pred Amerikom su opasnosti i žrtve. No, Amerika neće posustati sve dok svaka teroristička organizacija globalnog dometa ne bude pronađena, zaustavljena i poražena.

Sjedinjene Države imaju – kako je rekao predsjednik Bush – “posebnu odgovornost da brane slobodu.” Tu odgovornost američki narod – njegova vlada i vojska – spremno prihvaćaju.

XS
SM
MD
LG