Linkovi

Knjiga tjedna: U čudnom gradu (19/1/02) - 2002-01-19


Devetanesti siječnja je rođendan američkog pripovjedača i pjesnika Edgara Allana Poea. Ravnamo li se po tradiciji, netko će na grobu ovog autora u Baltimoru u saveznoj državi Maryland u njegovu čast ostaviti misteriozan poklon. Ovaj običaj datira već više od pola stoljeća, i inspirirao je Lauru Lippman, spisateljicu detektivskih priča i novinarku baltimorskog dnevnog lista Baltimore Sun da napiše novi detektivski roman. Knjiga se zove In a Strange City - U čudnom gradu.

To se dešava nu neka doba poslije ponoći, a prije svitanjua, svakog devetnaestog siječnja. Jedan stranac odjeven u tamni ogrtač ostavlja tri ruže i pola boce konjaka na grobu Edgara Allana Poa. S obzirom da ovaj običaj liči na zdravicu američkom piscu, ovog su posjetitelja ljudi nazvali - Poov nazdravljač. O njemu još i dan danas nitko ništa ne zna. Grad Baltimore je vremenom počeo toliko uvažavati ovaj godišnji posjet, tako da je ljudima koji dolaze gledati ovaj noćni ritual dopušteno promatranje samo izdaleka. Na taj način osigurava se da identitet nazdravljača ostane skriven.

Prije nekoliko godina ostavljeno je jedno pismo na grobu, i počele su kolati priče da je osoba koja je 1949. te godine započela ovaj običaj, umrla, tako da se pretpostavlja da je netko drugi nastavio tradiciju. Lori Lippman ovo je zazvučalo kao idealan scenarij za krimić. "Pomislila sam kako bi bilo interesantno kada bi dvije osobe prišle grobu, a onda jedna od njih biva ubijena. To otvara jako puno pitanja. Je li ubijen onaj prvotni posjetitelj? Je li ubijen lažni posjetitelj? Zašto bi uopće došla dva posjetitelja? Što je ta druga osoba radila tamo? Kako je to sve povezano s Edgarom Allanom Poom? Eto, to je bila moja početna točka za roman."

“U čudnom gradu”, novoj knjizi Laure Lippman, privatna detektivka Tess Monaghan svjedokinja je tog ubojstva jer je otišla na Poov grob na zahtjev jednog potencijalnog klijenta. Ubrzo nakon toga, dogodi se još jedno ubojstvo, i Tess počinje dobivati ruže, konjak i prijeteće poruke koje ukazuju da bi i ona sama mogla biti u opasnosti. Dok ona užurbano traži rješenje zagonetke i osumnjičenike, prepreden i neuhvatljiv Poov nazdravljač viri u pozadini priče, i čak se u nekoliko navrata na kratko pojavljuje.

Laura Lippman pročitala nam je par redaka iz prologa: "Koliko dugo već ovo radi? Ne želi računati. Kako li je samo bio naivan, i nije razmišljao o posljedicama. Drugim riječima, kako mlad. Nije zastao i razmislio, uzeo u obzir veličinu obveze koju preuzima na sebe. Kako brzo će tu obvezu početi osjećati kao zatvorsku kaznu. Nije znao kako se hladnoća danima osjeća u kostima. ‘Ponoći sam jedne tužne…’ oh, ali takve aluzije su nedostojne, one su očita igra riječi koju netko očekuje od novinskih piskarala koji pišu o njemu. Čak ga nitisak ne može otkriti.”

“Ponoći sam jedne tužne” - citat je iz poznate pjesme Gavran Edgara Allana Poea. To je samo jedna od mnogih referenca na Poa, pisca poznatog po svojim pričama strave i užasa, koje je Lora Lippman uključila u svoju knjigu. "Željela sam da ova knjiga iskaže poštovanje Pou, upravo zato što je svatko tko piše krimiće, detektivske romane, dužan Pou. Također, htjela sam pokazati osebujan i čudnovat odnos koji grad Baltimore ima s njim. U knjizi sam pokušala upotrijebiti, koliko god sam mogla, ono što znam o životu i radu Edgara Allana Poea. Tako da će čitatelji koji su dobro upoznati s Poeom, shvatiti zagonetke u ovoj knjizi koje nitko drugi neće prepoznati."

Da bi napisala ovaj roman, Laura Lippman pročitala je mnoga djela ovoga pisca, kao i mnoga djela o njemu samome. Također, i sama je gledala stvarnog Poovog nazdravljača u akciji: kako ostavlja tri ruže i pola boce konjaka na grobu pjesnika. Smatra li autorica da činjenica da identitet posjetioca nije nikada otkriven, govori nešto i o samom Baltimoreu? "Da. Mi volimo naše pričice, naše legende. Mislim da nitko u Baltimoru ne želi saznati tko je to. I, zapravo, mislim da se mi svakog devetnaestog siječnja budimo s nadom da je taj običaj ponovljen, kao i s osjećajem da - ukoliko nije ponovljen, da će nam to biti veliki gubitak.

Laura Lippman autorica je novog detektivskog romana “In a Strange City – U čudnom gradu”. To je najnovija knjiga iz serije čija se radnja odvija u njenom rodnom gradu Baltimoru, u Marylandu.

XS
SM
MD
LG