Linkovi

Američki stručnjaci potvrdili da je Zinfandel hrvatskog podrijetla, 1. dio


Jagoda Bush: Jedna stara raspra ovih je dana ponovno dobila na zamahu - i to s obje strane Atlantika, ovdje i u Hrvatskoj. Svojedobno, još tamo 70-tih godina, puno se nagadjalo o njihovoj mogucoj srodnosti, i ne samo nagadjalo, ona je bila i znanstveno ispitivana - ampelografskim istraživanjima i, u novije vrijeme, genetickim metodama analize DNK. Vama je poznato, ali da za naše slušatelje kažemo - na najnovijem projektu geneticke identifikacije i zaštite autohtonih sorata vinove loze radili su, s hrvatske strane, znanstvenici sa zagrebackog Agronomskog fakulteta - dr. Ivan Pejic, dr. Jasminka Karoglan Kontic i dr. Edi Maletic. S americke sada i dr. Carole Meredith, profesorica na Odjelu za vitikulturu i enologiju sveucilišta Kalifornija, u Davisu, inace strucnjak za genetsko dijagnosticiranje sorata i otkrivanje njihovog porijekla. Što nam Vi, kao veliki zagovornik jedne od teorija, mežete na tu temu reci - je li misterij konacno riješen? Kalifornijski kultivar Zinfandel, talijanski Primitivo, crne dalmatinske sorte, plavac mali, dobricic, crljenak…tko je kome tu roditelj, a tko je ciji potomak?

Miljenko Grgić: Na osnovu svih tih istraživanja dobijen je ogroman materijal koji pokazuje da je Zinfandel originalno došao iz Hrvatske vani. U Italiju i Ameriku. I o tome ce biti velika rasprava u šestom mjesecu, ovdje kod Santa Rose. Bit ce predstavnici Italije i Amerike i Hrvatske. I tako ce se raspravljati o tome. I svak ce iznjet svoje mišljenje, ali dr. Carol Meredith je svjetski strucnjak za genetiku, jedan od najboljih u svijetu. I ona nije to jednostavno uzela. Ona je radila na tome od 1998. Godine. Stalno je pomagala hrvatskim strucnjacima, i ona je analizirala, i potvrdila da je jedino moguce da je Zinfandel došao iz Hrvatsku, pogotovo sada. Da su našli lozu koja je identicna s americkim Zinfandelom, i u genetici s talijanskim Primitivom.

Jagoda Bush: Gdje je nadjen trs?

MG: Kod Kaštel Novog. I pronadjen je pomocu doktora Pejica, i gospodina Maletica. I gospodin Edi Maletic je uzeo fotografiju i ja imam fotografiju od te loze. Izgleda mi tako draga, jer ja sam toliko godina, oko cetrdeset godina sanjao o tome da ce jednoga dana bit pronadjen Zinfandel u Hrvatskoj odakle se on proširio u svijet. Eto tako Hrvatska je ipak dala svijetu nešto specijalno. Ja vjerujem da s ovim otkricem da kad se god sponene Zinfandel, da ce se spomenuti Hrvatska, i da je to veliki napredak, i ucinak dobar za hrvatsko ime. A što sam ja ucinio u tom pogledu? Ja sam napravio od Plavca malog, koji je srodan sa Zinfandelom, vino koje se prodaje u Americi kao kvalitetno vino. Tako da sam ja otišao u Hrvatsku i otvorio malu vinariju, da bi tamo donio najnovije metode pravljenja svjetskih vina, i uredjaje da bi se ta vina mogla napraviti u Hrvatskoj, od hrvatskih, autohtonih sorta. I dok Pejic i njegova grupa, ne samo da se bave s otkricem Zinfandela, nego su oni ustanovili da u Hrvatskoj ima preko stotinu autohtonih sorta vinove loze koje nigdje na svijetu nema. Tako da su oni posadili rasadnik na Poljoprivrednom fakultetu. Vec su posadili 63 od tih sorta gdje su vec DNK testovima dokazali da nigdje na svijetu takvih sorta nema, i da je Hrvatska jedna velika riznica za vinove sorte. Kao stara vinogradarska zemlja, koja je sacuvala svoje sorte vina. I izvela vani Zinfandel.

JB:To bi za Hrvatsku trebao biti veliki poticaj, ovo najnovije otkrice?

MG: Definitivno da su naši strucnjaci se pokazali strucnjaci svjetskog glasa, i svi od nas Hrvata treba da dademo priznanje i da im želimo da nastave s tim naucnim radom koje može pomoci i Hrvatskoj i citavom svijetu.

JB:Znaci Vi kad ste stigli u Kaliforniju, koje ono godine rekoste 1958, i kad ste ugledali Zinfandel, i kad ste rekli: "Poznato mi je", bili ste u pravu?

MG: Donekle. Plavac mali nije tocno identican sa zinfandelom, ali je Plavac mali dijete od zinfandela. Ako ne bi bilo Plavca malog da nije bilo zinfandela. Jer Plavac dobricic i Zinfandel su roditelji od Plavca malog. Sva tri su vrlo slicna. Sad smo sretni da je konacno pronaden identicni Zinfandel u Hrvatskoj i da imade više te rodbine Zinfandela u Hrvatskoj, cega nema u drugim zemljama na svijetu. U Italiji nema rodjaka, sinova i kceri, a u Hrvatskoj ima toliko tih sorta koje su potekle od Zinfandela. Tako da bez sumnje, kad je doktor Meredith napisala u vjesniku Zinfandel Associates Producers, ona je svoje ime stavila iza toga priznanja, da je konacno pronadjeno, otkriveno, da je Zinfandel došao iz Hrvatske. Ucinilo je mene sretnim, a tako isto naše strucnjake u Hrvatskoj. Ja sam baš telefonski razgovarao s gospodinom Maleticem, i tako mi je on rekao da su pronašli taj Zinfandel. I nakon pet minuta, zove on mene opet. 'Što me zoveš opet', kažem ja. A on meni: 'Evo baš me sada dr. Meredith zvala, da je ona potvrdila sa osam razlicitih metoda da ta loza, koju je on slikao i poslao meni sliku, identicna sa Zinfandelom u Kaliforniji'. I kaže on: 'baš se tresem od radosti, a velim ja, ja isto tako ovdje'. Ja bih želio pozdraviti sve naše strucnjake u Hrvatskoj, i želim da nastave s radom, i da, kao što su se vec ukljucili u svjetsku organizaciju istraživanja da s time nastave, i da hrvatsko ime nije samo poznato po granicama, nego po sturcnim pronalascima, i da Hrvati sudjeluju u svim svjetskim naucnim organizacijama, jer mi smo kulturan narod uvijek bili, i ostat cemo, ali to treba nastaviti tako u buducnosti da budemo još bolji.

XS
SM
MD
LG