Linkovi

Protiv američkog talibana podignuta optužnica pred civilnim sudom (16/1/02) - 2002-01-16


Sjedinjene Države optužuju jednog od svojih vlastitih državljana za suradnju s teroristima u cilju ubijanja Amerikanaca u Afganistanu u vrijeme dok se borio u redovima talibana. Ministar pravosuđa John Ashcroft objavio je da je 20-godišnji John Walker Lindh priznao sastajanje s Osamom bin Ladenom i obučavanje u terorističkim logorima al-Qaide. Ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna doživotnim zatvorom.

Optužnica protiv Johna Walkera Lindha uključuje optužbu za urotu u cilju ubijanja Amerikanaca, te za pružanje materijalne pomoći teroristima. Optužnica je podignuta pred saveznim sudom više od dva mjeseca nakon što je optuženik zarobljen, tijekom pobune u zatvoru, u Mazar-e-Sharifu, kada je ubijen i jedan časnik CIA-e.

Ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je novinarima da se gospodin Walker Lindh odrekao prava na prisutnost odvjetnika u vrijeme dok je bio ispitivan, te da je svojevoljno priznao da se pridružio talibanima. Istražiteljima je rekao da je on musliman koji se želio boriti u prvim borbenim redovima, da se nikada nije pokolebao, čak niti nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna. "Tužba sadrži Walkerovo priznanje da je proveo sedam tjedana u jednom al-Qaidinom logoru, prolazeći obuku u rukovanju oružjem i eksplozivima, te borbenom djelovanju. Walker je izjavio da je Osama bin Laden posjetio taj logor tri do pet puta. Jednom takvom prilikom, Walker se i osobno susreo s bin Ladenom koji mu je, kako je izjavio, zahvalio što sudjeluje u obuci".

John Walker Lindh je, kako kaže ministar Ashcroft, istražiteljima rekao da je Osama bin Laden priznao da je naredio napade na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon. To bi mogao biti najizravniji dokaz o njegovoj povezanosti s događajima koji su doveli do ratnog angažmana Sjedinjenih Država u Afganistanu. U Kaliforniji, roditelji Johna Walkera Lindha svog sina opisuju kao tinejđera kojemu je bio ispran mozak, koji je napustio dobrostojeći život u jednom predgrađu San Francisca kako bi proučavao islam u Jemenu i u Pakistanu. Upravo se tamo, kako je izjavio istražiteljima, vezao uz talibane.

Prema ministru Ashcroftu, tužitelji će, međutim, prikazati posve drugačiju sliku optuženika. "On se priključio fanaticima i njegova odanost tim fanaticima i teroristima ni u jednom trenutku nije bila poljuljana - niti nakon spoznaje da su oni ubili tisuće njegovih sunarodnjaka, niti da oni vode rat protiv Sjedinjenih Država, niti, na koncu, pobunom u zatvoru u kojoj je život izgubio agent Središnje obavještajne službe CIA-e Johnny Spann".

Optužnica je podignuta nakon dugih rasprava unutar administracije predsjednika Busha treba li Johna Walkera Lindha optužiti za izdaju, zločin koji može biti kažnjen smrtnom kaznom. Optuženi gospodin Walker Lindh bio je pritvoren na jednom američkom ratnom brodu u Arapskom moru, a sada će biti prebačen iz vojnog pritvora u nadležnost FBI-ja.

U međuvremenu obitelj Johna Walkera Lindha kaže da se moli za pravedno rješenje njegova slučaja. U svojoj izjavi obitelj je kritizirala američku vladu što im nije dopustila da se oni ili njihovi odvjetnici sastanu s njim tijekom 45 dana koliko ga je vojska držala u pritvoru. Napomenuli su da su mu poslali i brojna pisma, no da ne znaju je li ih primio. Odvjetnici Johna Walkera Lindha u svojoj su izjavi zatražili od vlade da poštuje pretpostavku da je njihov klijent nevin i da prestanu spekulirati o njegovom slučaju u medijima.

XS
SM
MD
LG