Linkovi

Talibani opljačkali Afganistan (12/1/02) - 2002-01-11


Čelnici bivšeg talibanskog režima javno su odsijecali ruke optuženima za krađu, uključujući i izgladnjele prosjake, koji su krali kako bi se prehranili. Istovremeno, talibanski su čelnici, uključujući mulu Mohamada Omara, i sami masovno krali.

Čak i dok je pozivao afganistanski narod na borbu do smrti protiv koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, Omar i njegovi suradnici praznili su kandaharsku ispostavu afganistanske Središnje banke. Prema novinskim izvješćima, 16. listopada, osobni izaslanik mule Omara stigao je u banku s mjenicom koju je potpisao samoproglašeni “zapovjednik vjernika” mula Omar. Oko pet milijuna dolara u američkoj i pakistanskoj valuti upakirano je u veliku vreću za brašno. “Nakon toga više nije ostalo ništa,” rekao je jedan dužnosnik banke. Iz banaka u drugim gradovima uzeti su dodatni milijuni.

U Kabulu, talibanski su čelnici ukrali više od šest milijuna dolara. “Sve su uzeli,” rekao je Alah Hashmee, upravitelj kabulske banke. Vjeruje se također da su Mula Omar i njegovi kolege u bijegu nestali s milijunima dolara zarade od trgovine drogama, te iz sredstava koja im je osigurao njihov teroristički financijer Osama bin Laden.

Mula Omar je pogotovo dobro profitirao iz svoje veze s bin Ladenom i njegovim teroristima iz al-Qaide. Bin Laden je obasipao Omara gotovinom i drugim poklonima, uključujući i jednu skupu kuću, koja je uništena u zračnom udaru koalicije.

Dok su afganistanska djeca gladovala, talibanski čelnici i njihove snage koristili su humanitarnu pomoć. Iznuđivali su poreze i razne pristojbe od humanitarnih djelatnika, koji su pokušavali pomoći ispaćenim Afganistancima. Dok su bježale, talibanske su snage pljačkale ljude za koje su tvrdile da ih štite. Iz bolnica su odnesene medicinske zalihe i generatori. Opljačkane su i mnoge privatne kuće i radnje. U mnogim slučajevima, talibani i članovi al-Qaide uništili su sve što nisu mogli odnijeti.

Pljačka i krađa nisu jedini zločini za koje bi mula Omar i njegova banda trebali odgovarati. Isto bi tako trebali odgovarati za ubojstvo, mučenje i godine represije. No, činjenica da su se na kraju pokazali običnim lopovima otkrila je koliko su zapravo bili prezira vrijedni ovi zlikovci.

XS
SM
MD
LG