Linkovi

Optuženik za terorizam zatražio televizijsko prenošenje suđenja (5/1/02) - 2002-01-05


Zacarias Moussaoui, francuski državljanin marokanskog podrijetla kojeg je američki savezni sud optužio za suučesništvo u terorističkim napadima 11. rujna, zatražio je da se njegovo suđenje televizijski prenosi.

Suđenje Zacariasu Moussaouiu, koji se nalazi u pritvoru u Sjedinjenim Državama, počinje u listopadu.

Branitelji gospodina Moussaouia svoj su zahtjev o televizijskom prijenosu suđenja predali saveznom sudu jučer, obrazloživši ga tvrdnjom da bi to pomoglo da se zajamči pravednost sudskog postupka.

Američka vlada protivi se tom zahtjevu. Savezno tužiteljstvo tvrdi da bi to ugrozilo svjedoke, suca, te samu zgradu suda. Predstavnici tužiteljstva su rekli da bi televizijska snimka sudskog postupka omogućila Osami bin Ladenu da identificira i eliminira svjedoke koje planira pozvati tužiteljstvo.

Američka kablovska televizijska mreža Court TV, koja prati američko pravosuđe, zatražila je od saveznog suda dopuštenje da ona ekskluzivno prenosi tijek suđenja Zacariasu Moussaouiu.

U američkim je sudnicima zabranjena nazočnost kamera, međutim televizijski prijenos suđenja na lokalnoj razini, prilično je čest.

Zacarias Moussaoui optužen je za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri koja je rezultirala terorističkim napadima na New York i Washington. Optužnica sadrži šest točaka, a za u njoj pobrojana kaznena djela predviđena je i smrtna kazna.

XS
SM
MD
LG