Linkovi

Ciljevi (1/1/02) - 2002-01-02


Predsjednik George Walker Bush je izjavio – “Sve dok Sjedinjene Američke Države budu odlučne i jake, ovo neće postati razdoblje terorizma. Bit će ovo razdoblje slobode – i ovdje i u svijetu.”

Američka je politika jasna. Sjedinjene Države neće učiniti ustupke teroristima i s njima se neće nagadjati. Sjedinjene će države izvesti teroriste pred lice pravde. Države koje podržavaju terorizam bit će izolirane i prema njima će biti poduzete mjere. Sjedinjene Države će jačati sposobnost suprotstvaljanja terorizmu u onim zemljama u kojima bude potrebno pružiti pomoć.

Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Arija Fleischera, prva faza je “u tijeku i još nije završena. Prva etapa obuhvaća uništenje al-Qaide, te izvodjenje Osame bin Ladena i njegovih glavnih suradnika pred lice pravde.”

Prema riječima američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, Sjedinjene Države u Agfanistanu imaju “dodatni cilj, a to je da se okonča vlast talibana, koji su otvoreno pružali utočište al-Qaidi.” Taj je cilj ostvaren. Tlačiteljski talibanski režim više nije na vlasti u Afganistanu. Pa ipak - kako je rekao gospodin Rumsfeld – “još uvijek se treba razračunati s terorističkim mrežama u svijetu, uključujući i al-Qaidu – ali ne samo nju. A da bi se to učinilo, moramo se konfrontirati tim mrežama i iskorijeniti ih; takodjer se mora obračunati sa zemljama koje pružaju utočište teroristima.”

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Tommy Franks izjavio je da koalicijske snage, na čijem se čelu nalazi američka vojska, izvršavaju mnoge otvorene i tajne operacije i velikom broju područja. Te misije, rekao je general Franks, “imaju za cilj uništavanje preostalih terorističkih uporišta.”.

Prema riječima predsjednika Busha, Sjedinjene će države biti zaštićene samo ukoliko se Amerika obračuna sa teroristima bilo gdje da se oni nalaze. Ova će se borba voditi na mnogim frontovima i u mnogim dijelovima svijeta. Kako je rekao predsjednik Bush, “to nastojanje, koje je postavljeno na široke osnove, te će trajati dugo vremena, sve dok terorizam ne bude iskorijenjen. Situacija je slična onoj iz vremena Hladnog rata, kada je neprekidni pritisak od strane mnogih zemalja rezultirao unutarnjim raspadom komunizma. Mi ćemo nastaviti borbu sve dok to bude potrebno. Mi ćemo biti pobjednici.”

XS
SM
MD
LG