Linkovi

WP: Broj beskućnika za trećinu veći (26/12/01) - 2001-12-26


Washington Post na svojoj naslovnici nas uvodi u priču o onima koje je život na izvjestan način uskratio i o drugima koji im pokušavaju dati neke od uskraćenih stvari - i jedne i druge, piše Post, to iskustvo dovodi mnogo bliže izvornom duhu Božića.

Jučerašnji je dan izvjesni Tom Block, stanovnik washingtonskog predgrađa Silver Spring, proveo na jednak način kao što to čini svaki Božić od 1995. godine - okupio je obitelj, i, zajedno sa svojim ocem, koji je vozio drugi automobil, obilazio ulice Washingtona, dijeleći beskućnicima pakete s poklonima. Podijelili su stotinjak blagdanski urešenih vrećica; u svakoj - jabuke, narandže, peciva, sokovi, vunene kape, kutijice s prvom pomoći, plastični kišni ogrtač, baterijska svjetiljka. Bile su tu i četkice i paste za zube, poklon nekolicine poznanika zubara, te šamponi i mali sapuni, koje su u hotelima sakupili neki drugi prijatelji i poznanici.

Na ovaj blagdan, kada se svi okupljaju u krugu obitelji i prijatelja u kućama, oni koji nemaju nikakvog doma naglo postaju vidljivi na pustim ulicama, na rešetkama iznad podzemne željeznice gdje ih grije topao zrak iz ventilacije, te šćućureni ispod provizornih prekrivača na klupama u parkovima. U WAshingtonu je broj beskućnika porastao za gotovo 33 posto - prvi porast nakon četiri godine. Pad ekonomije i porast troškova stanovanja, mnoge je lišio njihovih skromnih domova.

Tom Block, s kojim Washington Post započinje priču o beskućnicima američkog glavnog grada, nije usamljen primjer. Mnogi, poput njega, provode Božić radeći kao dobrovoljci u javnim kuhinjama i skloništima. Ove su godine to učinili čak i Carla i George Stark, turisti iz Prescotta, u Arizoni, koji su svojem Božiću željeli dati bolji smisao od samog obilaska washingtonskih znamenitosti, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG