Linkovi

NYT: Raste broj ubojstava u velikim američkim gradovima (21/12/01) - 2001-12-21


Broj ubojstava ove se godine značajno povećao u američkim velikim gradovima, piše New York Times. Dužnosnici se plaše da je to znak povratka rastućih stopa kriminala, nakon velikog pada tijekom devedesetih. Najveći rast ubojstava zabilježen je u Bostonu i Phoenixu - preko 60 posto, u odnosu na prosinac prošle godine. Slijede, ali na priličnoj udaljenosti, St. Louis sa 22 posto, Houston 17,5 posto, Atlanta 11, Chicago 5,2 posto.

Izuzetak među velikim gradovima je New York, gdje je broj ubojstava gotovo 5 i pol posto niži nego prošle godine. Tako će ove godine Chicago ukupno imati više slučajeva ubojstava od New Yorka, premda ima tri puta manje stanovnika. Među 18 najvećih gradova, pad broja ubojstava bilježi i Washington - 6 posto! Zanimljiv je podatak da bi i New York i Washington imali još veći pad stope nasilnog kriminala da nije bilo terorističkih napada. Naime, piše Times, nakon šoka u rujnu i drastičnog pada kriminala u oba grada, listopad i studeni su pokazali nagli skok nasilnih zločina. Prvenstveno, tvrde šefovi policija ta dva grada, zbog toga što je policija pokrivala snažno osiguranje, pa je manje policajaca patroliralo gradskim ulicama.

Washington Post donosi rezultate najnovijeg ispitivanja javnosti o protuterorističkom ratu. Američka javnost, pokazala je anketa Posta i televizijske mreže ABC, snažno podržava proširenje protuterorističkog rata na Irak i druge zemlje. Većina građana vjeruje da neće biti pobjede dok trajno ne budu uklonjeni sa svjetske scene i Osama bin Laden i Saddam Hussein. Predsjednik Bush, pak, svoju prvu godinu u Bijeloj kući završava s visokom stopom podrške javnosti - 86 posto Amerikanaca zadovoljno je načinom na koji obavlja svoj posao.

XS
SM
MD
LG