Linkovi

U Zastupničkom domu usvojen program američke pomoći inozemstvu (20/12/01) - 2001-12-20


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je s 357:66 glasova kompromisni zakonski prijedlog o pomoći inozemstvu u visini od 15 milijardi i 300 milijuna dolara. Ovom se zakonskom mjerom također predlaže da se uvedu sankcije protiv palestinskih vlasti, ukoliko se neće pridržavati mirovnih sporazuma, te da se ukine zabrana davanja vojne pomoći Azerbejdžanu. Očekuje se da će danas i Senat usvojiti ovaj zakonski prijedlog prije nego što ga pošalje na potpis predsjedniku Bushu.

Ovaj zakonski prijedlog predstavlja kompromis između verzije Zastupničkog doma i Senata, a njime se predviđa skoro tri milijarde dolara pomoći Izraelu i oko dvije milijarde Egiptu. Ovom se zakonskom mjerom također predlaže, no ne traži se, da se uvedu sankcije protiv palestinskih vlasti i čelnika Jasera Arafata, ukoliko se neće pridržavati mirovnih sporazuma i okončati napade protiv Izraela. Republikanski kongresmen iz Arizone Jim Kolbe pokrovitelj je ovog zakonskog prijedloga. "Mislim da to šalje pravu poruku Palestincima: postupajte u skladu sa svojim obvezama glede osude terora i nasilja i neće biti nikakvih sankcija. Također vjerujem da ovaj zakonski prijedlog daje predsjedniku i državnom tajniku moćno sredstvo u njihovim razgovorima s Jaserom Arafatom i palestinskim vlastima".

Ovim zakonskim prijedlogom se također zadržava zabrana predsjednika Busha da se američka sredstva troše na financiranje skupina koje se bave planiranjem obitelji, koje obavljaju ili zagovaraju pobačaje - pitanje koje svake godine dovodi do žestoke rasprave. Kongresna zastupnica Nita Lowey, demokratkinja iz New Yorka, izrazila je svoje razočaranje. "Vjerujem da takva politika predstavlja nametnika na našem programu pomoći inozemstvu".

Inače, ovim zakonskim prijedlogom je predviđeno 34 milijuna dolara za fond Ujedinjenih naroda koji se bavi proučavanjem kretanja populacije, smanjenje od 3 milijuna i 500 tisuća koje su tražili konzervativni zakonodavci tvrdeći da taj program pomaže u financiranju pobačaja u Kini. Taj argument pristaše ovog programa opovrgavaju. Ova zakonska mjera uključuje i 625 milijuna dolara za Andsku inicijativu predsjednika Busha, čiji je cilj borba protiv proizvodnje i prometa droga u Kolumbiji i šest susjednih zemalja.

XS
SM
MD
LG