Linkovi

SAD se povlači iz ABM sporazuma (20/12/01) - 2001-12-20


Predsjednik George Walker Bush službeno je izvjestio Rusiju da će se Sjedinjene Države kroz šest mjeseci povući iz gotovo 30 godina starog Sporazuma o anti-balističkim projektilima. To je istupanje nužno zbog toga što – prema riječima gospodina Busha – “Sporazum o anti-balističkim projektilima predstavlja smetnju američkim nastojanjima da razvije načine zaštite svojih gradjana od budućih raketnih napada od strane terorista i otpadničkih država.”

Sporazum o anti-balističkim projektilima Sjedinjene Države i Sovjetski savez su potpisali 1972. godine. Prema tom sporazumu, dvije su se države obvezale da neće postavljati sustave obrane od raketnih napada. No, kako je istaknuo predsjednik Bush, to je vrijeme bilo “bitno drugačije, a i svijet je bio drugačiji. … Sovjetski savez više ne postoji. Ne postoji ni – kako je rekao – neprijateljstvo koje je svojedobno dovelo do toga da obje zemlje drže tisuće komada nuklearnog oružja u stanju pune pripravnost i usmjerene protiv suparničke strane. Surova istina u pozadini toga bila je da nijedna strana neće izvršiti nuklearni napad, jer je znala da bi druga strana uzvratila, što bi dovelo do medjusobnog uništenja.”

Danas, Sjedinjene Države i Rusija ne predstavljaju najveću prijetnju jedna drugoj; najveća opasnost objema državama prijeti od terorista koji napadaju bez upozorenja, te od otpadničkih država koje pokušavaju da se domognu oružja za masovno uništavanje. To je postalo potpuno jasno nakon napada koji su 11. rujna izvršeni na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. “Poznato nam je da teroristi i neki od onih koji ih podržavaju, nastoje doći u posjed projektila kojima žele sijati smrt i razaranja unutar naše zemlje” – rekao je predsjednik Bush i dodao “moramo imati slobodu i fleksibilnost u razvoju efikasne obrane od tih napada.”

Istovremeno, Sjedinjene su Države predane procesu smanjenja nuklearnog arsenala. Predsjednik Bush priopćio je da namjerava smanjiti broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava za negdje izmedju tisuću i 700 i dvije tisuće 200 komada. Ruski predsjednik Vladimir Putin je dao slično obećanje. Ruska suradnja takodjer pomaže rat koji predvode Sjedinjene Države s ciljem uništenja al- Qaidine terorističke mreže. Sjedinjene Države su takodjer predane jačanju gospodarskih odnosa s Rusijom, te izgradnji novih veza izmedju Rusije i NATO-saveza. Kako je to rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države i Rusija “nalaze se na putu temeljito drugačijih odnosa.” Danas – rekao je predsjednik Bush – “možemo gledati naprijed s nadom i vjerovanjem u mogućnost većeg blagostanja i mira za Ruse, Amerikance i cijeli svijet.”

XS
SM
MD
LG