Linkovi

Osvrt na 2001. - Reforme u Pentagonu (20/12/01) - 2001-12-20


Što je protekla godina donijela Pentagonu? Otkako je u siječnju došao na čelo Pentagona, ministar obrane Donald Rumsfeld i njegovi najbliži suradnici pokrenuli su – daleko od očiju javnosti – postupak strateškog preispitivanja stanja oružanih snaga. Izvjestitelj Alex Belida navodi da su rujanski teroristički napadi u velikoj mjeri utjecali na to prispitivanje.

Analiza stanja oružanih snaga moglo bi – prema nekim očekivanjima – dovesti do najdubljih promjena u američkoj vojsci, njenom naoružanju i strategiji od Drugog svjetskog rata do danas. Nagadjalo se o smanjenju broja postrojbi, zatvaranju nekih baza, te ukidanju nekih sustava naoružanja.

Utjecaj 11. rujna na reformu oružanih snaga

A onda je, 11. rujna, uslijedio krvavi teroristički napad, nakon čega je vrlo brzo došlo i do američkih anti-terorističkih vojnih operacija u Afganistanu. U tim je operacijama korišteno, uglavnom, najsuvremenije oružje – što je sukladno zalaganjima predsjednika Busha za efikasniju, ali ne predimenzioniranu oružanu slilu. No, u dosadašnjim operacijama u Afganistanu, povremeno je značajnu ulogu odigralo i konvencionalno, ne baš najsuvremenije naoružanje.

Čak je i ministar obrane Donald Rumsfeld šaljivo ukazao na neke od neobičnih promjena, pokazujući novinarima fotografije na kojima se vide pripadnici specijanih američkih snaga koji na konjima sudjeluju u operacijama u Afganistanu, zajedno s jahačima iz sastava anti-talibanskih snaga. "To vam je Rumsfeldova preobrazba; ovi u svijetloj kamuflažnoj odjeći su pripadnici američkih Specijalnih snaga – na konjima – u Afganistanu; na konjima prevoze i potrebnu im opremu."

Tehnološke inovacije u ratu u Afganistanu

Bili smo, medjutim, i svjedoci nekih zadivljujućih tehnoloških dostignuća u borbama u Afganistanu. Tu spada i fantastično precizno streljivo, ali – iznad svega – daljinski upravljani zrakoplov za elektronsko promatranje. Ta bespilotna letjelica, nazvana U.A.V. predstavlja najrevolucionarniji napredak u korištenju daljinski upravljanih izvidjačkih aviona. Jedan od njih je takozvani Predator u koji je ugradjena video-kamera podešena za automatsko emitiranje snimke svih pokreta postrojbi i naoružanja na terenu. Neki od tih Predatora opremljeni su i projektilima koje mogu biti daljinski ispaljeni na otkrivene ciljeve.

Zapovjednik združenog stožera oružanih snaga – general Richard Myers – kaže da najnovije bespilotne letjelice daju mogućnost zapovjednicima da satima promatraju bojišnicu, što je neusporedivo više no što se moglo raditi u vrijeme Vijetnamskog rata kada su izvudjački letvi bili tek povremeni. "To je potpuno drukčije od Vijetnamskog rata, kada ste mogli fotografirati bojišnicu u – recimo – deset sati, pa onda još jednom u 14 sati, ili 16 sati…. A trajno snimanje zaista puno znači.”

Prvi sukob 21. stoljeća - Amerika bez tradicionalnog protivnika

Sa svoje strane, ministar Rumsfeld je takodjer ukazao na velike promjene u načinu ratovanja u 21. stoljeću – što pokazuju i sadašnje akcije u Afganistanu. On je naglasio kako se sada ne napada nijednu pravu kopnenu vojsku, niti ratnu mornaricu, nego cjelokupnu terorističku infrastrukturu koju treba iskorijeniti. "Jedna od stvari koja se dogadja je – prema mom mišljenju – ta što počinjemo uvidjati da nam neprijatelj nije nikakva kopnena vojska, niti ratna mornarica, ni ratno zrakoplovstvo; radi se o nečemu što je potpuno drukčije – radi se o spajanju svih resursa i domaćih i medjunarodnih, ekonomskih i financijskih, kao i ujedinjavanju napora snaga sigurnosti i obavještajnih službi, zatim otvorenih i tajnih aktivnosti – a sve to čini život vrlo teškim za one na koje vršimo pritisak.”

Dogadjaji od 11. rujna odrazili su se i na zaključke dokumenta u kojem je Pentagon odredio dugoročnu strategiju oružanih snaga. U dokumentu koji se sastavlja svako četiri godine, naglašeno je da će od sada prioritet biti domovinska sigurnost i obrana, a ne borba u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG