Linkovi

Hrana za žene (14/12/01) - 2001-12-14


Nikada ne potcjenjuj moć žene, kaže jedna stara poslovica. U novije vrijeme tome bi se moglo dodati: i, nikada ne potcjenjuj maštovitost marketinga koji pokušava pridobiti potrošače ženskog spola!

Prije nekoliko godina, kada je Amerika doživjela pravi boom zdravog življenja, tjelovježbe i zdrave hrane, u trgovinama su se počeli pojavljivati prehrambeni proizvodi namijenjeni, - odnosno, u najmanju ruku, tako reklamirani -, ženama! Razlog, odnosno obrazloženje takvih proizvoda, bilo je vrlo jednostavno: žene imaju drugačiju kemijsku i hormonsku ravnotežu od muškaraca, pa im treba i drugačija hrana.

Danas, već i prosječno samoposluživanje ima bogat izbor takve hrane, a, za one kojima to nije dosta, postoji i velik broj trgovina specijaliziranih za vitaminske preparate, hranjive ploškice i zobene i svakojake druge pahuljice pripremljene "samo" za žene.

Najupadljiviji među takvim proizvodima su, recimo: instant zobene pahuljice kompanije Quaker, - koje, prilično ironično, prati poznati logo ove kompanije: kvekerski muškarac sa crnim šeširom na glavi! -, zatim žitne pahuljice kompanije General Mills, nazvane Harmonija, pa energetske ploškice Luna, zatim Viactiv, meke karamele s kalcijem, te čitava prehrambena linija sojinih proizvoda, nazvana Revival, odnosno Obnova! Uglavnom, deseci i deseci prahrambenih proizvoda, skupno nazvanih "femfood", ili, u slobodnom prijevodu "ženhrana".

Pitanje koje se postavlja pred stručnjake, - ali i pred žene, potrošačice tih proizvoda -, jest: koji su to sastojci koji ovakve proizvode čine boljima za žene nego za muškarce? Odgovor nije jednostavan, slažu se svi stručnjaci, ali u detaljima njihova mišljenja variraju i, dapače, često su suprotstavljena. Neki tvrde da istraživanja, na kojima se temelje tvrdnje o korisnosti "ženhrane", ne daju dovoljno dokaza za valjane zaključke, ili da su, jednostavno rečeno, pristrana.

Recimo, Bonnie Liebman, nutricionist po struci i direktorica Centra za društveno korisnu znanost, kaže da se svi vitamini i minerali u "hrani za žene" mogu naći mnogo jeftinije u najobičnijem multivitaminskom preparatu. Jedini su izuzeci, ističe ona, kalcij i magnezij, kojih zaista ima više u prehrambenim proizvodima, formuliranim specijalno za žene. Kalcij bi u svakom slučaju, ističe gospođa Liebman, trebao biti redoviti nutritivni dodatak za žene starije od 40 godina, jer ga one trebaju znatno više nego muškarci, i u količinama koje obična hrana ne uspijeva osigurati.

Zobene pahuljice, često najhvaljeniji dio prehrane za žene, također od stručnjaka doživljavaju i pohvale i upozorenja. Pohvale zbog toga što je sojin protein, dokazano je, zaista koristan za snižavanje kolesterola. Tvrdi se, ali to još nije dokazano, da sojini izoflavoni pomažu u održavanju željene razine estrogena.

Kako, međutim, ističe dr. Pamela Peeke, profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland, količina sojinog proteina, koja bi bila korisna za snižavanje kolesterola, bila bi postignuta tek ako bi se pojela čitava kutija zobenih pahuljica. Pojedina šalica, - koliki je obično jedan obrok -, daje samo 2 grama sojinog proteina, a, za smanjenje kolesterola treba ga pojesti barem 25 grama.

Uglavnom, savjetuje Ruth Kava, savjetnica za pitanja prehrane pri Američkom savjetu za znanost i medicinu, sve treba uzeti s velikom dozom zdravog razuma. Sve, osim nekih detalja: ženama, ističe ona, zaista treba više folne kiseline i vitamina B-12. Dakle, za to se isplati uzimati dodatne preparate, posebice kada se pređe četrdeseta, ili, pak, u trudnoći.

XS
SM
MD
LG