Linkovi

SAD se povlače iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. (13/12/01) - 2001-12-13


Sjedinjene Države se povlače iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. godine. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, predsjednik Bush je priopćio da taj sporazum spriječava Sjedinjene Države da se zaštite od budućih napada.

Nakon višemjesečnih pokušaja da se s Rusijom postigne novi dogovor o balističkim raketama, predsjednik Bush se jednostrano povukao iz Sporazuma iz 1972. godine. Predsjednik kaže da će to omogućiti američkim oružanim snagama da nastave s testovima planiranog sustava za obranu od raketnih napada. "Danas sam uručio službenu notu Rusiji – u skladu sa sporazumom – da se Sjedinjene Američke Države povlače iz gotovo 30 godina starog sporazuma. Zaključio sam da on spriječava mogućnost naše vlade da razvije načine zaštite naših građana od budućih raketnih napada terorista ili pak zemalja koje su izopćene iz međunarodne zajednice."

Predsjednik Bush kaže da njegova odluka, koja će stupiti na snagu za šest mjeseci, neće ugroziti rusku sigurnost ili njegov odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Gospodin Bush je rekao da teroristi trenutno predstavljaju najveću sigurnosnu prijetnju, a ne bivši neprijatelji iz hladnog rata.

Putin: Odluka pogrešna, ali ne i neočekivana

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da američka odluka o povlačenju iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. godine nije bila neočekivana te da je riječ o pogrešnom koraku.

U televizijskoj poruci naciji gospodin Putin je potvrdio rusko stajalište da je Sporazum iz 1972. godine kamen-temeljac svjetske sigurnosti. Međutim, upozorio je da američko povlačenje ne predstavlja prijetnju ruskoj nacinalnoj sigurnosti te se založio za nastavak smanjivanja ruskog nuklearnog arsenala na između tisuću i 500 i dvije tisuće 200 bojevih glava.

Načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga, general Anatolij Kvašnjin, izrazio je vjerovanje da će američko povlačenje iz sporazuma imati posljedice na stratešku stabilnost. General Kvašnjin kaže da će se time otvoriti put nekim zemljama da započnu međunarodnu utrku u naoružanju, ali, tvrdi da to neće ugroziti rusku sigurnost.

Međutim, neki ruski političari manje su suspregnuti u reakcijama. Zamjenik predsjedatelja ruske Dume, Vladimir Lukin, kaže da su Sjedinjene Države napravile veliku pogrešku. Gospodin Lukin kaže da je "to gore od kriminala", da je riječ o pogrešnoj odluci. On je osudio Sjedinjene Države da su iskoristile rusku pomoć u anti-terorističkoj koaliciji, a da negiraju rusku zabrinutost oko drugih pitanja kao što je Sporazum iz 1972. godine.

Havel izrazio razumjevanje za američku odluku

Od drugih reakcija na odluku predsjednika Busha, bilježimo da je Kina izrazila zabrinutost glede američkog plana da nastavi s razvojem sustava za obranu od raketnih napada te je pozvala na strateški dijalog o tom pitanju.

Švedska je upozorila da objava predsjednika Busha donosi mogućnost teških posljedica te da može potaknuti novu globalnu utrku u naoružavanju.

Glasnogovornik NATO saveza priopćio je u Briselu da Savez nema služenu reakciju budući da je riječ o bilateralnom sporazumu, a prema izvješćima iz Praga, češki predsjednik Vaclav Havel izrazio je razumjevanje za američku odluku ocijenivši da je sporazum iz 1972. godine zastario. Gospodin Havel je izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Države i Rusija pronaći rješenje i zamjeniti zastarjeli sporazum u slijedećih šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG