Linkovi

Stota godišnjica prvog radijskog prijenosa preko Atlantika (12/12/01) - 2001-12-12


Danas se obilježava stota obljetnica prvog radijskog prijenosa preko Atlanskog oceana. 12. prosinca 1901. godine talijanski izumitelj Guglielmo Marconi, koji se nalazio u mjestu St.Johns u kanadskom Newfoundlandu, čuo je posredstvom bežične transmisije tri znaka, odnosno kod za slovo S iz Morzeovog pisma. Ti su signali poslati iz prostorija njegove kompanije u Engleskoj.

Neki povjesničari, čak i neki Marconijevgi potomci, sumnjaju je li Marconi, zapravo, uopće čuo kod S, odaslan iz mjesta Poldhu, na jugozapadu Britanije. Do sumnji je došlo jer radio signali preko tog transmitera, na frekvenciji od oko 500 do 800 kilohertza, obično ne putuju preko oceana tijekom dana. A, Marconijev eksperiment se odigrao usred dana i on je bio jedini koji je čuo signal.

Radio povijesničar John Belrose iz kanadskog Centra za istraživanje komunikacija, smatra da primitivni odašiljač i prijemnik, koje je koristio Marconi, nisu tehnički mogli zadovoljiti potrebe interkontinentalne komunikacije.

No, u američkoj saveznoj državi Massachusetts grupa radio amatera okupljena u Radio klubu Marconi, naprotiv, vjeruje da je gospodin Marconi čuo famozni signal upućen preko oceana i oni će pokušati na isti način i sa istih lokacija u Kanadi i Engelskoj uspostaviti kontroverznu radio vezu.

Bilo kako bilo – u mjestu Poldhu u Engleskoj otvara se muzej posvećen čuvenom talijanskom fizičaru koji je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu, a slavila su ga, davajući mu počasne doktorate, najpoznatija svjetska sveučilišta.

U Italiji u svečanost obilježavanja stote godine slanja prve radio preoceanske poruke uključio se i sam politički državni vrh, predsjednik Ciampi i premijer Berlusconi, koji je, inače, vlasnik nekoliko najpoznatijih tv i radio postaja u Italiji. Ne smijemo zaboraviti da – bez Marconijevih izuma ne bi bilo ni radija, ni televizije, radara, mobilnih telefona niti satelita.

XS
SM
MD
LG