Linkovi

Stota godišnjica Nobelove nagrade za mir (9/12/01) - 2001-12-09


U Oslu je u tijeku petodnevno obilježavanje stote obljetnice dodjeljivanja prve Nobelove nagrade za mir. Svečanosti će kulminirati u ponedjeljak, kada će glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan primiti ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Kako izvješćuje Peter Heinlein, svečanosti će nazočiti i većina od 39 drugih živućih dobitnika ove nagrade.

Obično miran i tih, glavni grad Norveške ovih je dana u stanju povećanog opreza. U zemlji u kojoj policija uglavnom ne nosi oružje, trenutno je na dužnosti 600 naoružanih policajaca. Dva lovca tipa F-16 spremni su u svakom trenutku uzletjeti u akciju, a grad je tijekom svečanosti zabranjeno prelijetati, jer je Osama bin Laden izdvojio Ujedinjene narode i njihovog glavnog tajnika Kofija Annana kao dva cilja napada njegovih terorista.

Godišnja svečana dodjela nagrada ove je godine pretvorena u petodnevnu svečanost, povodom stote obljetnice Nobelove nagrade za mir. Nobelov institut sponzor je trodnevnog simpozija naslovljenog Sukobi 20. stoljeća i rješenja za 21. stoljeće. Direktor Odjela Instituta za istraživanja Olav Njoelstad kaže da su na simpozij pozvani istaknuti stručnjaci, koji će raspravljati o problemima rata i mira s bivšim dobitnicima Nobelove nagrade za mir. "Pozvali smo znanstvenike da daju svoju analizu događaja koji su krenuli krivo u 20. stoljeću i da zatim pozovu laureate da istupe sa svojim prijedlozima o tome kako bi se slične greške mogle ubuduće izbjeći. Usredotočili smo se i na još nekoliko tema, vezanih uz rat i mir."

11. rujna u širem kontekstu

Gospodin Njoelstad kaže da nekoliko sudionika simpozija namjerava govoriti o terorističkim napadima na Sjedinjene Države od 11. rujna i o njihovim posljedicama, pogotovo o vojnim operacijama u Afganistanu. "Već vidimo iz izjava koje smo primili od bivših laureata da će se dosta govoriti o događajima u proteklih nekoliko mjeseci, te da će se ti događaji pokušati staviti u širi kontekst tema simpozija. Stoga mislim da će rasprave biti vezane uz sadašnjicu, iako će obuhvatiti cijelo stoljeće."

Na simpozij je pozvano svih 39 živućih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Neki od njih, kao što su bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi nisu u mogućnosti doći u Oslo. No, glavni tajnik Nobelovog instituta Geir Lundestad kaže da će u radu simpozija ipak sudjelovati možda i više od 30 laureata. "Nismo sigurni koliko će laureata sudjelovati u radu simpozija, jer je u posljednjem trenutku bilo problema. Mihail Gorbačev je u bolnici, a ne mogu doći niti Shimon Peres, niti Jaser Arafat. No, ipak imamo dugi popis sudionika, na kojem se nalaze prošlogodišnji dobitnik nagrade Kim Dae Jung, Oscar Arias, Elie Wiesel, Desmond Tutu i mnogi drugi."

Odsutni će biti i bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, te bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Neće biti isprike zbog nagrade Arafatu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, koja je 1999. nagrađena Nobelovom nagradom za mir, za 10. prosinca organizirala je mimohod sa svijećama kroz Oslo. Tijekom ove priredbe nekoliko laureata pridružit će se pozivu za oslobađanje Aung San Suu Kyi, koja se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru u Burmi.

U međuvremenu, jedan bivši član Odbora za dodjelu nagrada pozvao je to tijelo da javno izrazi žaljenje zbog dodjeljivanja nagrade palestinskom čelniku Jaseru Arafatu, koji ju je 1994. podijelio s izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom i pokojnim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom. Međutim, Geir Lundestad iz Nobelovog instituta rekao je da neće biti nikakve isprike. Prema njegovim riječima, u proteklih stotinu godina Odbor za dodjelu nagrada sigurno je i griješio, ali nikada ne bi javno izrazio žaljenje zbog bilo koje svoje odluke.

XS
SM
MD
LG