Linkovi

Zapisnici razgovora u Tuđmanovom kabinetu i u haaškoj sudnici (8/12/01) - 2001-12-08


Hrvatska je sa svojim vojnim snagama aktivno sudjelovala u oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, a jedan od ključnih dokaza su zapisnici razgovora bivšeg predsjednika RH Franje Tuđmana vođenih u njegovom kabinetu, izjavio je za suđenja dvojcu Naletilić – Tuta i Martinović – Štela tužitelj Kenneth Scott.

Dokumenti koje je podnijelo Tužiteljstvo potvrđuju, istakao je Scott, tezu Tužiteljstva da su zločini hrvatskih snaga bili rasprostranjeni i organizirani, dakle nisu bili tek incident već učestala praksa.

Tužiteljstvo smatra da raspolaže s dovoljno dokaza iz zapisnika razgovora da potvrdi međunarodnu narav sukoba u Bosni i Hercegovini. Ukoliko sudsko Vijeće temeljem podastrijetih dokaza procijeni da je u vrijeme nastajanja zločina za koje Tribunal tereti Naletilića i Martinovića trajao međunarodni oružani sukob, odgovornost optuženika i svih onih koji su vezani za njihovu ulogu veća je.

Tužiteljstvo je za podupiranje svoga stava podnijelo zapisnike 36 razgovora vođenih u Tuđmanovu uredu te šezdesetak drugih dokumenata. Obrana Naletilića i Martinovića oštro se usprotivila zapisnicima tvrdeći da su učinjeni bez privole sudionika razgovora, razgovori su snimani mimo njihovog znanja i kao takvi su nezakoniti, a vjerojatno i neautentični. Da li će se sporni paket dokaznog materijala upotrijebiti u procesu Martinoviću i Naletiliću odlučit će sudsko Vijeće.

Pravni su zastupnici optuženika dobili mjesec i pol dana u kome moraju uložiti argumentirane primjedbe. Dokumente, uključujući i zapisnike razgovora, haaškom je Tužiteljstvu dostavila hrvatska Vlada ali – rečeno je to i u Haagu – tek nakon opetovanih traženja Tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG