Linkovi

Danas 60. obljetnica Pearl Harbora (7/12/01) - 2001-12-07


Danas, 7. prosinca obilježava se 60. obljetnica napada na američku mornaričku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Taj će dan – kako kaže povijest – “živjeti u sjećanju po besramnom napadu”. Povjesničari su, međutim, strahovali da bi, kako vrijeme prolazi, a generacija iz drugog svjetskog rata stari, Pearl Harbor mogao biti zaboravljen. Ipak, događaji od 11. rujna i njihova sličnost s događajima od 7. prosinca 1941. ponovno su svratili pažnju javnosti na dan koji je zauvijek izmijenio Ameriku – i cijeli svijet.

U japanskom napadu na Pearl Harbor 7. prosinca 1941. ubijeno je 2.335, a ranjeno više od tisuću Amerikanaca. Uništeno je preko dvadeset brodova i tri stotine zrakoplova. Tokio je namjeravao onesposobiti američku Pacifičku flotu, kako bi japanske snage mogle neometano osvajati istočnu Aziju. No, iako je napad na Pearl Harbor zadao ozbiljan udarac Sjedinjenim Državama, ipak ih nije dotukao – ističe povjesničar Victor Davis Hanson.

"Napadom na Pearl Harbor nije se postiglo mnogo na vojnom planu. Za razliku od napada na Filipine i Singapur, koji su japancima dali dvije strateške baze, u napadu na Pearl Harbor nisu uništene naftne rezerve Pacifičke flote, nije uništen niti jedan od američkih nosača zrakoplova, a većina ratnih brodova i krstarica bila je ionako zastarjela. Ni broj žrtava nije mogao nanijeti znatniji udarac Sjedinjenim Državama. Umjesto toga, napad je samo probudio zemlju," kaže gospodin Hanson.

Neki povjesničari vjeruju da su Sjedinjene Države mogle spriječiti napad na Pearl Harbor. Neki čak smatraju da je predsjednik Franklin Roosevelt znao da se napad sprema, ali nije reagirao kako bi ujedinio zemlju i uključio je u rat. Povjesničar Thomas Fleming, autor brojnih djela o razdoblju koje je prethodilo Pearl Harboru, ne vjeruje u ove teze. Prema njegovim riječima, američko-japanski odnosi bili su zategnuti i ranije, zbog japanskog širenja po Aziji tijekom tridesetih godina. Pregovori o ublažavanju napetosti nisu uspjeli. Washington je – pisao je gospodin Fleming – znao da se napad sprema, ali nije znao kada.

Nakon napada na Pearl Harbor, Sjedinjene su se Države našle uključene u najveći sukob u povijesti čovječanstva. Po objavljivanju rata Japanu, Washington se pridružio saveznicima u borbi protiv zemalja osovine – Njemačke i Italije. Dok su saveznici planirali Dan D, Amerikanci su vršili operacije na Tihom oceanu. Nakon velikih mornaričkih pobjeda nad Japancima u Koraljnom moru, na Midwayu, u Filipinskom moru i zaljevu Leyte, američke su snage napredovale od otoka do otoka. Invazija na Japan bila je predviđena za studeni 1945, međutim, za njom na kraju nije bilo potrebe.

"Molimo da se u svijetu ponovno uspostavi mir i da ga Bog zauvijek očuva. Ovaj je posao završen" - ovim je riječima američkog generala Douglasa McArthura, izrečenim na ratnom brodu Missouri, rat je završen. Prije 7. prosinca 1941, Amerika je bila pasivni industrijski div. Nakon Pearl Harbora, postala je svjetska sila, a na kraju i vojno, ekonomski i politički najjača zemlja svijeta. S tim statusom došle su i nove odgovornosti i nove opasnosti, kao što se pokazalo 11. rujna.

Samo nekoliko minuta nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, analitičari i novinari počeli su 11. rujna uspoređivati s Pearl Harborom. Vojni povjesničar Victor David Hanson kaže da događaji od 11. rujna neće baciti u sjenu sjećanje na Pearl Harbor, već će mu dati dodatni značaj.

"Mislim da će Pearl Harbor postati još važniji, jer su ljudi, koji su ubijeni u Pearl Harboru, umrli za plemeniti cilj, a njihova je žrtva, kako znamo, dovela do poraza Japanaca i uklanjanja velikog zla. Vjerujem u američki narod i smatram da smrt tisuća ljudi 11. rujna neće biti uzaludna, već će potaknuti stvari koje će izmijeniti cijeli svijet," ocjenjuje on.

Dok Amerika sa svojim saveznicima kreće u rat protiv globalnog terorizma, možda se može reći da najnovija kampanja nije počela 11. rujna, već 7. prosinca 1941, dana, koji i danas, nakon šezdeset godina, živi u sjećanju.

XS
SM
MD
LG