Linkovi

Iskorjenjivanje terorizma (6/12/01) - 2001-12-06


Predsjednik George Walker Bush osudio je “strašne” napade u Izraelu, u kojima je ubijeno više od 20 i ranjeno više od dvije stotine osoba. Samoubilački bombaški napadi u Haifi i Jeruzalemu bili su, kako je rekao predsjednik Bush, “ubojstva koja niti jedna savjesna osoba i niti jedan cilj ne mogu opravdati”. Odgovornost za ta ubojstva leži na HAMAS-u, kojega je predsjednik Bush opisao kao jednu od “najopasnijih terorističkih organizacija na svijetu.”

Predsjednik Bush pozvao je Yassera Arafata, predsjedatelja Palestinske uprave, da poduzme “brze i odlučne” mjere protiv terorista koji operiraju na teritoriju pod njegovom jurisdikcijom na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Državni tajnik Colin Powell izjavio je da gospodin Arafat mora poduzeti korake i protiv budućih počinitelja terorističkih napada, protiv organizacija koje obučavaju i pripremaju teroriste-samoubojice, te protiv organizacija koje si pripisuju ovakva djela.” Gospodin Powell je izdvojio dvije terorističke organizacije – HAMAS i Palestinski islamski džihad.

HAMAS je osnovan 1987, s ciljem uništenja Izraela i uspostavljanja islamske palestinske države. Teroristi HAMAS-a izveli su brojne napade na izraelske civile i vojno osoblje. HAMAS financiraju palestinski iseljenici, Iran i privatni donatori u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim državama. Neki elementi HAMAS-a kroz džamije i socijalne institucije regrutiraju nove članove, prikupljaju novac i distribuiraju propagandu. Ovoga tjedna, Sjedinjene Države blokirale su financijsku imovinu organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koje pomažu u financiranju HAMAS-a.

Poput HAMAS-a , Palestinski islamski džihad predan je uspostavljanju islamske palestinske države i uništenju Izraela. U srpnju 2000, javno je zaprijetio napadima na američke interese. Na meti su mu i umjerene arapske vlade. Prema najnovijem izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma, Palestinski islamski džihad dobiva “financijsku pomoć od Irana i ograničenu logističku podršku od Sirije.”

“Jasno je”, kazao je predsjednik Bush, “da u svijetu ima onih koji ne žele da ostvarimo mir na Srednjem Istoku. … Došao je trenutak da čelnici diljem svijeta koji pozivaju na mir učine nešto protiv terora koji onemogućava postizanje mira.” Kako je predsjednik Bush rekao u govoru u Ujedinjenim narodima, 10. studenoga, “Naš je zadatak – zadatak ovog naraštaja – da nađe odgovor za agresiju i teror. Nemamo drugog izbora, jer nema alternative za mir.”

XS
SM
MD
LG