Linkovi

Zbog bezvlađa i kaosa, Afganistanu prijeti glad (2/12/01) - 2001-12-02


Na nedavnom skupu održanom pri američkom Institutu za mir u Washingtonu, predstavnici humanitarnih organizacija naglasili su potrebu poboljšanja sigurnosne situacije u Afganistanu, ističući da su pljačke i borbe u područjima koja su bila pod talibanima spriječile dopremanje hrane i ostalih potrepština. Do poziva za poboljšanjem sigurnosne situacije došlo je nakon što se američka vlada usprotivila trenutnom rasporedjivanju medjunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu.

Sudionici rasprave kažu da su najviše zabrinuti zbog loše sigurnosne situaciju, zbog čega hrana ne dolazi do mnogo gladnih usta. Kenneth Bacon, bivši glasnogovornik Pentagona, a sadašnji predsjednik organizacije Refugees International, sa sjedištem u Sjedinjenim državama, ističe da se situacija čak i pogoršala nakon što su radikalni talibani u mnogim dijelovima Afganistana izgubili vlast pod pritiskom vojnih akcija Sjevernog saveza i Sjedinjenih država: "Teška je situacija u Mazar-e-Sharifu, teško je u Jalalabadu – to su područja gdje hrana jednostavno ne dolazi do mnogih sela. Iako se sve veća količina hrane doprema u zemlju, tamošnje stanovništvo nije dobilo ono što im je bilo namijenjeno."

Agencija Ujedinjenih naroda za ishranu i ostale humanitarne skupine i organizacije prevoze na stotine tona hrane i drugih potrepština u Afganistan, ali česte pljačke od strane naoružanih bandi te borbe izmedju raznih frakcija na područjima pod kontrolom Sjevernog saveza, spriječavaju distribuciju humanitarnih pošiljki. Gospodin Bacon naglašava da su medjunarodne mirovne snage prijeko potrebne, radi očuvanja mira koji bi dozvolio humanitarnim djelatnicima da obave svoj posao.

Amerika se protivi slanju mirovnjaka u ovom trenutku

Medjutim, američka se administracija protivi skorom razmještanju mirovnih snaga. Ministar obrane Donald Rumsfeld naglasio je potrebu hitne uspostave stabilnosti i sigurnosti, ali, isto je tako, istaknuo da Pentagon preferira da to učine domaće a ne međunarodne snage. Iz Bijele kuće stižu poruke da je najvažnije pobijediti u ratu protiv terorizma, a gospodin Runmsfeld je priznao da je Pentagon zabrinut da bi medjunarodne snage mogle smetati u izvodjenju vojnih operacija.

No, nekoliko zemalja je već ponudilo svoje mirovnjake, a Ujedinjeni narodi još uvijek nisu spremni odgovoriti – je su li mirovne snage u ovom trenutku potrebne ili ne? Catherine Bertini, čelnica UN-ove agencije za ishranu, o ovom problemu kaže: "Svi se slažu oko toga da su za raspodjelu hrane potrebni mir i zakon. No, još nije postignut dogovor – kako osigurati taj mir i zakon?"

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan – Lahdar Brahimi – ranije se zapitao jesu li domaće snage u stanju očuvati mir prije nego se uspostavi nova vlast? Problem je i pomanjkanje vremena, jer u ovom trenutku u Afganistanu treba nahraniti oko sedam milijuna ljudi.

Natsios: Afganistanci znaju proizvoditi hranu

Andrew Natsios, direktor američke Agencije za medjunarodni razvoj, kaže da se humanitarni napori trebaju usredotočiti i na dugoročnu obnovu zemlje, osobito na obnovu poljoprivrede: "Stanovnici Afganistana znaju kako treba proizvoditi hranu, jer 80 posto stanovništa ili su stočari ili ratari. No, sve dok postoji poljoprivredni migratorni sustav, gdje ljudi, iz sigurnosnih razloga, moraju ići od mjesta do mjesta, za njih neće biti ni posla! Ono što trebamo učiniti jesto da ih vratimo na njihova polja i osiguramo im stada kako bi se sami mogli prehranjivati."

Navodeći podatke Svjetske organizacije za hranu, gospodin Natsios kaže da postoji hitna potreba za stotinama tisuća tona sjemena, ali i drugih oblika poljoprivredne pomoći. On ističe da će pomaganje afganistanskim poljoprivrednicima da ponovno počnu prozvoditi hranu smanjiti napetosti i poboljšati sigurnosnu situaciju. Naime, hrana se više neće trebati prevoziti na velike udaljenosti, kao što se sada čini, te će zbog toga i pljačkaši koji otimaju humanitarnu pomoć biti manje aktivni – kaže Andrew Natsios.

XS
SM
MD
LG