Linkovi

Bush o obrani slobode (26/11/01) - 2001-11-25


Sjedinjene Države su, riječima predsjednika Georgea Walkera Busha, "domovina slobode i njezin branitelj". Upravo zato, rekao je gospodin Bush američkim vojnicima, 21. studenog, "mi smo meta neprijatelja slobode".

Ti su neprijatelji zli i nemilosrdni. Lažno se pozivajući na muslimansku vjeru, oni su ubili tisuće Amerikanaca i državljana drugih zemalja u terorističkim napadima, uključujući i one od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon. Oni žele ubiti još mnogo više ljudi. Oni žele zbaciti prijateljske vlade kako bi Ameriku prisilili na povlačenje sa svjetske scene. Oni tragaju za oružjem za masovno uništavanje.

Sjedinjene Države se bore protiv tih terorista jer, kako je rekao predsjednik Bush, ne ćemo im dozvoliti "da učine taocem miroljubivu vjeru i da svoju volju nametnu i Americi i svijetu. ... Borimo se protiv terorista i borit ćemo se protiv onih koji im pružaju pomoć." Predsjednik je to izrekao vrlo jasno: "Ukoliko hranite teroristu ili ga financirate, i vi ste terorist i Sjedinjene Države i naši prijatelji smatrat će vas odgovornim."

Talibani to dobro znaju. Koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, oslobađa Afganistan od represivne vladavine talibana. Zajedno s teroristima Al-Qaide, kojima su pružali utočište, talibani su sada u bijegu. No, neki od najtežih koraka tek predstoje. Teroristi se još uvijek kriju u sofisticiranim kompleksima unutar špilja, koje se nalaze u najneprohodnijim područjima Afganistana.

Teroristi se nadaju da će se uspjeti sakrivati dok se Sjedinjene Države ne zamore. No, kako je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države se "nikada neće umoriti. Sve ćemo ih uhvatiti."

Istodobno s borbom protiv zla, Sjedinjene Države će pomoći onima koji pate. Sjedinjene Države na čelu su napora da afganistanskom narodu dopreme hrana i lijekovi. Sjedinjene Države surađuju i s Ujedinjenim narodima kako bi Afganistancima pomogli u stvaranju pravedne i stabilne vlade, kakvu i zaslužuju. To treba biti multietnička vlada, na širokoj osnovi, koja štiti prava i dignitet svih državljana, uključujući i žene.

"Afganistan predstavlja," rekao je predsjednik Bush, "samo početak rata protiv terora. Postoje i drugi teroristi koji prijete Americi i našim prijateljima, a postoje i druge zemlje voljne da im pomažu. … Amerika neće čekati da ju teroristi ponovno napadnu. Gdjegod se krili, gdjegod kovali svoje urote, mi ćemo udariti na njih punom silom."

XS
SM
MD
LG