Linkovi

Šest zemalja ima programe razvoja biološkog oružja (24/11/01) - 2001-11-25


Medjunarodni teroristi pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Osama bin Laden i njegova teroristička mreža al-Qaida odgovorni su za napade od 11. rujna na Sjedinjene Države. Bin Laden tvrdi da posjeduje kemijsko i nuklearno naoružanje te je zaprijetio da će ga upotrijebiti.

Sjedinjene Države su zabrinute da Osama bin Laden, prema riječima državnog podtajnika Johna Boltona "možda pokušava steći elementarnu količinu biološkog naoružanja, vjerojatno uz pomoć neke države." Sjedinjene Države su identificirale šest zemalja kao prekršitelje Konvencije o biološkom oružju iz 1972. godine, odnosno kao zemlje koje rade na razvoju programa za vođenje bakteriološkog rata. To su Irak, Libija, Sirija, Sudan, Iran i Sjeverna Koreja.

U Iraku Ujedinjeni narodi već tri godine nisu provjeravali kakvo je stanje s ofenzivnim biološkim naoružanjem što je Bagdadu pružilo priliku da unaprijedi svoje programe. Prema riječima podtajnika Boltona "usprkos obvezi potpunog zatvaranje programa i uništavanja biološkog oružja, Irak je odbio prihvatiti inspektore svjetske organizacije razvijajući politiku opstrukcije, odbijanja i traženja izlika za skrivanje svog programa."

Iran je vjerojatno proizveo bakterijske agense koje je prilagodio ratnim potrebama. Libijski program biološkog naoružanja u istraživačkoj je i razvojnoj fazi i može biti u stanju proizvoditi manje količine bioloških agensa. Vrlo je slična situacija i sa Sirijom. Sjedinjene Države su se zabrinule i oko povećanog zanimanja Sudana za razvoj programa biološkog naoružanja.

Veliku zabrinutost izaziva i sjevernokorejski program biološkog oružja. Sjeverna Koreja je razvila i proizvela bakterijske agense koje, u roku od nekoliko tjedana, može pretvoriti u biološko oružje.

U svom obraćanju Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, predsjednik George W. Bush je upozorio da se "svijet sučeljava sa zastrašujućom činjenicom da teroristi traže oružje za masovno uništavanje, oružje za pretvaranje njihove mržnje u holokaust! Može se očekivati da će upotrijebiti kemijsko, biološko i nuklearno oružje u trenutku kada ga nabave."

Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima, ne mogu odustati od napora da se oružje za masovno uništavanje zadrži dalje od terorističkih ruku te da se protiv država koje sponzoriraju teroriste poduzmu odgovarajuće mjere.

XS
SM
MD
LG