Linkovi

Američki tisak o Danu zahvalnosti (23/11/01) - 2001-11-23


Američki dnevni listovi danas većinom pišu o tome kako je protekao Dan zahvalnosti.

Novinarka dnevnog lista "USA Today" provela je Dan zahvalnosti s posadom američkog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt u Arapskom moru. Zbog provođenja zračnih udara, posada je za svečanu trpezu sjela tek u kasnim noćnim satima, ali su mornari ipak proveli zanimljiv dan. Posjetile su ih plesačice navijačice američkog kluba Miami Dolphins, a 300 brodskih kuhara pripremilo im je 5.500 ukusnih obroka, za koje je potrošeno oko tonu i pol puretine, 800 kilograma pečene šunke, 1.200 kilograma goveđeg pečenja, 650 pita i znatne količine pire-krumpira, slatkog krumpira i drugih priloga.

Najtiražniji američki dnevnik također javlja da je kćer dopredsjednika Cheneya Lynne Cheney provela dio svojeg Dana zahvalnosti pomažući volonterima jedne vjerske dobrotvorne organizacije ovdje u Washingtonu koji su organizirali blagdansku večeru za siromašne i beskućnike…Volontirao je i njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani, koji je pomagao u dostavi blagdanskih obroka oboljelima od AIDS-a u New Yorku.

"Washington Post" piše o prometnim gužvama koje su popratile Dan zahvalnosti, inače jedan od praznika na koji Amerikanci masovno putuju da bi bili sa svojim obiteljima. Zbog terorističkih napada od 11. rujna, većina Amerikanaca odustala je od putovanja zrakoplovom i odlučila se za cestovni prijevoz. Tome su pomogle i sve niže cijene benzina i velika želja mnogih da za praznike budu u krugu obitelji. Međutim, zbog oslanjanja na automobile, došlo je do velikih prometnih gužvi na svim glavnim prometnicama duž Istočne obale, a i broj prometnih nesreća bio je veći nego obično.

"New York Times" jutros javlja da će trgovački centri diljem zemlje dočekati današnji početak sezone božićnog shoppinga – s novim, strožim mjerama sigurnosti. Među novim mjerama su pretraživanje automobila kupaca i garaža za parking, zatvaranje javnih garderoba i povećanje broja čuvara.

Za sada se ne razmišlja o drastičnijim potezima, kao što je uvođenje detektora za metal, jer trgovci – zbog terorističkih napada, rata u Afganistanu i bedrenice - strahuju od pada prodaje, pa žele da im se kupci osjećaju ne samo zaštićeno, već i ugodno. Čak su i profesionalni Djeda Mrazovi, koji se igraju s mališanima, dobili upute da pokušaju raspršiti moguće strahove djece ohrabrujućim razgovorima.

XS
SM
MD
LG