Linkovi

Sloboda za afganistanske žene (20/11/01) - 2001-11-21


Kako su talibani u Afganistanu natjerani u bijeg, pozornost javnosti usmjerena je na brutalnost koju su protiv žena i djece iskazivali teroristi al-Qaide i talibanski režim, koji ih je podržavao. Dok su talibani opkoljeni u Kunduzu i Kandaharu, narod Afganistana, a pogotovo žene, raduje se.

Dobro je poznato da su talibani posebno zlostavljali žene i djevojčice. Pod talibanskom vlašću, ženama koje su bile bolesne ili trudne bio je uskraćen pristup liječničkoj njezi. Čak i mala životna zadovoljstva bila su zabranjena – djeca nisu smjela puštati zmajeve; njihove majke bile su izložene batinama ako su se glasno smijale. Žene nisu smjele raditi izvan kuće, niti same izlaziti iz kuće. Kako je rekla Afganistanka Faranoz Nazir, zbog talibana, Afganistan je postao zatvor za žene.

U obraćanju naciji putem radija, prva dama Laura Bush istaknula je da “žestoka represija i brutalnost nad ženama Afganistana ne spadaju u legitimnu vjersku praksu.” Muslimani diljem svijeta osudili su degradaciju žena i djece pod talibanskim režimom. Siromaštvo, slabo zdravlje i nepismenost koje su talibani nametnuli ženama u Afganistanu ne odgovaraju tretiranju žena u najvećem dijelu islamskog svijeta.

U arapskim i drugim muslimanskim zemljama žene obnašaju dužnosti ministara u vladi. Indonezija ima predsjednicu, a Bangladeš premijerku. Zahvaljujući svrgavanju talibana u većem dijelu Afganistana, žene više nisu zatočene u svojim domovima. Mogu slušati glazbu i podučavati svoje kćeri bez straha od kazne. Neke od njih, kao što je Zahra Rezahi, po prvi su se puta u više godina usudile izići iz kuće. Druge skidaju dugi pokrivač, koji ih sakriva, poznat kao burka. U Kabulu, Hawa Nourestrani vratila se na radio nakon što je pet godina provela kao “zatvorenica” u vlastitom domu. Gospođa Nourestrani je radila kao radijska voditeljica, prije nego što su joj talibani zabranili da dolazi na posao.

Jedan od prvih zadataka post-talibanske vlade trebao bi biti zaštita prava žena i njihove fizičke dobrobiti. Nova vlada bi također trebala uključivati žene. Kako je rekla pomoćnica državnog tajnika za globalna pitanja Paula Dobriansky, “Vjerujemo da buduća afganistanska vlada treba biti multietnička i reprezentativna, te da bi trebala poštivati ljudska prava, uključujući i prava koja se odnose na žene i djevojčice.”

XS
SM
MD
LG