Linkovi

Laura Bush: Pad talibana prilika za afganistanske žene i djecu (17/11/01) - 2001-11-18


Supruga predsjednika Busha, Laura Bush, izjavila je da pad talibanske vlade u Afganistanu predstavlja šansu da se obnovi “dostojanstvo i otvore mogućnosti” za afganistanske žene i djecu. Gospodja Bush je govorila u terminu koji inače koristi američki predsjednik kada se svake subote obraća Amerikancima putem radija. Ona je iskoristila priliku da pozove na globalnu kampanju koja bi usredotočila pozornost da teror represije koja je vladala u Afganistanu.

Gospodja Bush je rekla da pad talibana označava kraj “oštre i represivne” vlade u Afganistanu, gdje djeca, primjerice, nisu smjela puštati zmajeve, a žene su mogle biti izbatinate ako bi se glasno smijale.

"Afganistanske žene već znaju, kroz svoje teško iskustvo, ono što svijet tek sada otkriva: brutalna represija nad ženama središnji je cilj terorista."

Gospodja Bush je u radio obraćanju Amerikancima takodjer rekla da siromaštvo, loše zdravstvene prilike te nepismenost, koji su nametnuti afganistanskim ženama, predstavljaju hotimičnu okrutnost prema ljudskim bićima. To su provodili, rekla je gospodja Bush, oni koji su željeli zastrašivati ljude i njima vladati. Gospodja Bush je dodala da represija predstavlja način života koji teroristi žele nametnuti ostatku svijeta.

Bio je to prvi put u povijesti da se neka prva dama Sjedinjenih Država obratila naciji u terminu predsjednikove radio poruke. Gospodja Bush je tom prilikom, izmedju ostalog, rekla da borba protiv brutalnosti spram žena i djece nije pitanje vjere ili kulture. Radi se o predanosti zajedničkim humanim vrijednostima koju dijele svi ljudi dobre volje u svijetu.

XS
SM
MD
LG